Nu mai bea cola fără zahăr. Cât de periculos este aspartamul, îndulcitorul care se pune în băuturi
Aspartamul, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali, prezent în compoziția cola fără zahăr și a altor băuturi dietetice, ar urma să fie inclus, începând de luna viitoare, pe lista substanțelor posibil cancerigene pentru oameni de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au declarat surse care cunosc acest proces, citate de agenția Reuters.
Aspartamul, analizat
În prezent, aspartamul este prezent în compoziția multor produse din comerț, precum sucurile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat Extra de la Mars şi unele băuturi Snapple. În luna iulie, ar putea fi catalogat posibil cancerigen pentru oameni de către Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Decizia a fost luată la începutul lunii iunie, în urma unei întruniri a experților externi ai IARC, ce a avut ca scop că evalueze dacă un produs este sau nu un pericol potenţial, pe baza tuturor dovezilor publicate. Nu s-a luat însă în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranţă.
Recomandarea făcută persoanelor fizice a fost făcută de un comitet de experţi al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA.
În trecut, astfel de hotărâri ale IARC au creat îngrijorări în rândul oamenilor cu privire la consumarea substanțelor vizate. S-a ajuns la procese, producătorii fiind forțați să schimbe rețetele unor produse și să găsească alternative. Astfel, au apărut critici potrivit cărora evaluările IARC pot fi confuze pentru public.
Comitetul de experţi al OMS privind aditivii alimentari a luat în vizor utilizarea aspartamului. JECFA își va anunța concluziile pe 14 iulie, în aceeaşi zi în care IARC îşi va face publică decizia.
Te-ar putea interesa și: De ce să nu mai mesteci gumă. Pericolul din spatele unui obicei, aşa te îmbolnăveşti
Celebrul îndulcitor artificial, în vizorul autorităților
În 1981, aspartamul a fost declarat sigur pentru consum de JECFA, dacă se respectă limitele zilnice de consum. Comitetul a stabilit că o persoană adultă care are o greutate de 60 de kilograme ar trebui să bea între 12 şi 36 de cutii de suc dietetic – în funcţie de cantitatea de aspartam din băutură – în fiecare zi pentru a fi expus pericolului.
Concluziile IARC cât și cele JECFA rămân confidențiale până în luna iulie. Un purtător de cuvânt al organizației a precizat că acestea sunt complementare și reprezintă „primul pas fundamental pentru a înţelege riscul de cancer”. Comitetul pentru aditivi „efectuează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de vătămare (de exemplu, cancerul) să apară în anumite condiţii şi niveluri de expunere”.
„Solicităm ambelor organisme să îşi coordoneze eforturile de revizuire a aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului japonez al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, într-o scrisoare datată 27 martie către directorul general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.
Aspartamul a fost însă vizat de numeroase studii și cercetări, în ultimii ani. În 2022, un studiu observațional realizat în Franța, la care au participat 100.000 de adulți, a demonstrat că subiecții are consumau cantităţi mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – prezentau un risc de cancer uşor mai mare.
La începutul anilor 2000, cercetătorii de la Institutul Ramazzini din Italia au anunțat că unele tipuri de cancer la şoareci şi şobolani au fost legate de aspartam.
Te-ar putea interesa și: Din ce sunt făcute jeleurile pe care le cumperi din Lidl, Kaufland, Penny sau Profi. Nu o să mai vrei să le mănânci