Nu mai arunca mămăliga care s-a întărit. Preparatul delicios pe care îl poți pregăti, e senzațional

de: Bișinicu Andreea
09 03. 2023

Mămăliga este, cu siguranță, unul dintre preparatele preferate ale românilor. Cu ouă, brânză și smântână, nimic nu poate constitui un prânz mai delicios. Cu toate acestea, atunci când mămăliga se întărește, nu trebuie să o arunci. Iată ce poți găti din ea.

Reteță sticksuri aromate cu mămăligă și brânză

Dacă te-ai săturat de mămăliga clasică sau preparatul tău deja s-a întărit, marii chefi bucătari îți oferă câteva sfaturi extraordinare care te vor ajuta să savurezi gustul unic al mămăligii. De exemplu, poți prepara bețe crocante din mămăligă prăjită.

Cum se prepară, de fapt, sticksurile crocante din mămăligă? Pentru rețeta de la Savori Urbane ai nevoie doar de câteva ingrediente pe care le găsești, cu siguranță, la tine în bucătărie sau în cămară:

Pentru compoziția de mamaligă:

  • 250 g mălai
  • 1250 ml apă
  • 20 g unt 82%
  • 50 g cașcaval (Tilsit, Emmentaler, Gouda) sau alte brânzeturi
  • sare, piper
  • 20 g parmezan

Pentru prăjit:

  • 2-3 linguri de ulei
  • 20 g unt cu min 80% grăsime
  • ierburi aromatice (rozmarin, oregano)

Citește și Regula de aur pentru cea mai cremoasă mămăligă. Ingredientul secret pe care trebuie să-l adaugi la final

Trucul genial pentru ca sticksurile să fie bine prăjite

Pentru început, vei pune la fiert, într-o oală, 1,250 litri de apă și un praf de sare. După ce apa a început să clocotească, vei adăuga în ploaie făina de mălai și ve amesteca încontinuu cu un tel. Ai grijă să nu se formeze cocoloașe.

Fierbi mămăliga la foc mic până ce se va îngroașă și nu-i vei mai simți granulele tari de mălai. Este foarte important să alegi sortimentul potrivit de mălai. Cel grișat fierbe mult mai repede, fiind mai fin, în timp ce mălaiul de moară este mai grunjos și fierbe mai greu.

La final, dupa ce mămăliga s-a îngroșat, trebuie să adaugi untul, cașcavalul și parmezanul. Pune sare, după gust, și amestecă foarte bine compoziția.

Apoi, vei turna mămăliga într-o formă de sticksuri, cu pereți detașabili. Forma se va unge cu puțin unt, după care vei lăsa preparatul la răcit.

Acum urmează partea cea mai distractivă, în care vei pune sticksurile aromate din mămăligă la prăjit, într-o tavă încinsă cu ulei.

Le vei prăji foarte bine, pe ambele părți. Nu uita că sticksurile se pot rupe, dacă le întorci prea repede în tigaie. În cazul în care decupezi forme mai mari, le poți întoarce cu o paletă.

După ce sunt gata, sticksurile din mămăligă și brânză se pun pe un pat de șervețele, ca să absoarbă excesul de ulei. Le poți servi cu sos de iaurt, smântână sau brânză rasă deasupra. Poftă bună.

Citește și Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci lapte cu mămăligă. Efectele asupra organismului, explicate de specialişti