Cu toții aruncăm laptele atunci când realizăm că s-a stricat. Cu toate acestea, el poate fi folosit în continuare, dar nu pentru consum. Are câteva întrebuințări la care cu siguranță nu te-ai fi gândit.
La nivel global, în fiecare zi sunt risipite tone de mâncare. De cele mai multe ori nu avem ce face cu mâncarea sau băuturile care s-au stricat, dar această regulă nu se aplică și în cazul laptelui.
Poate că nu vă vine să credeți, dar laptele stricat poate fi folosit pentru a scăpa de unele pete nedorite, precum cele de sânge.
Ca și în cazul oricărei pate, cea mai importantă parte este să acționezi rapid pentru a preveni apariția acesteia în țesătură. Turnați lapte rece direct pe pată – temperatura laptelui va ajuta la prevenirea întăririi în continuare a sângelui.
Frecați ușor laptele pe pată, apoi clătiți zona cu apă rece pentru a îndepărta reziduurile. Spălați haina în mod normal cu detergent. Dacă pata este încă vizibilă, repetați tratamentul cu lapte înainte de a o usca afară, la soare.
Laptele brânzit nu este un aliment care trebuie aruncat neapărat. De regulă semnifică alterarea, însă poate fi și o metodă de a produce alimente mai delicioase, cum ar fi brânza.
Poate că nu multe lume știe, dar laptele brânzit are numeroase beneficii. În primul rând, acționează ca un antiseptic intestinal prin producerea acidului lactic în curs de dezvoltare în intestin, creând astfel un mediu care nu este potrivit pentru creșterea bacteriilor dăunătoare.
De asemenea, acidul lactic din compoziția produselor lactate fermentate stimulează funcțiile diferitelor glande digestive și favorizează procesul de digestie.
Laptele brânzit poate fi folosit și în unele rețete. Puteți înlocui iaurtul, smântâna sau chiar și untul. Mai mult de atât, puteți face cu el pâine, clătite sau prăjituri.
Pe lângă toate acestea, laptele brânzit ne poate îmbunătăți tenul. Dacă aveți un ten uscat, aplicați o cantitate generoasă de lapte brânzit pe față și masați foarte bine. Lăsați-l să acționeze circa 10 minute și apoi clătiți. Veți avea o față mai netedă și mai străluciotare.