Cu toate că este considerată o combinație eficientă în momentele în care ne luptăm cu răceala, se pare că ar trebui, de fapt, evitată. Unul dintre cei mai cunoscuți medici de la noi din țară a explicat de ce nu ar mai trebui să adaugi lămâie în ceaiul fierbinte.
Pentru foarte mulți români, este o reacție ce s-a transformat în reflex. Când suntem răciți sau simțim primele semne de disconfort în gât, bem o cană de ceai fierbinte în care au adăugat din belșug zeamă sau câteva felii de lămâie.
Cu toate că este unul dintre cele mai populare remedii, nu este tocmai recomandat. De ce? În momentul în care este expusă la temperaturi ridicate, lămâia își pierde proprietățile antioxidante, ceea ce înseamnă că nu putem beneficia deloc de efectele benefice ale vitaminei C din compoziția sa.
Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, medicul Mihaela Bilic a dezvăluit ce a aflat de la un farmacist care a avertizat-o în momentul în care a văzut că era pe cale să pună o felie de lămâie în cana cu ceai fierbinte.
„Cum să beneficiem de toate avantajele vitaminei C? Ferind-o de căldură! Am avut zilele astea privilegiul să stau de vorbă cu un farmacist de excepție. Și am profitat, punând întrebări despre o mulțime de substanțe și nutrienți, cu dorința de a găsi noutăți și remedii eficiente pentru sănătate.
În cursul după-amiezii, cu ocazia ceaiului de la ora 5, am primit o avertizare neașteptată legată de banala felie de lămâie pe care vroiam să o pun în ceașcă: “Atenție, mi-a spus domnul farmacist, la peste 60 grade acidul ascorbic se transformă în ascorbați și își pierde efectul benefic antioxidant.”
Fir-ar să fie, mi-am zis în gândul meu, păi 60 grade înseamnă doar încălzit, nici măcar fiert!”, a scris Mihaela Bilic.
Specialistul a oferit apoi câteva sfaturi legate de importanța suplimentelor cu vitamina C în perioadele în care imunitatea noastră are nevoie de ajutor.
„Păi asta înseamnă „ADIO” vitamina C din toate fructele și legumele gătite. Va trebui să învățăm să le consumăm crude, să le ronțăim precum iepurașii. Și abia acum, când mi s-a confirmat cât e de sensibilă, văd necesitatea suplimentelelor cu vitamina C, de măcar 0,5g/zi, mai ales în perioadele în care avem nevoie de o imunitate crescută.”
Mai mult, se pare că aceeași averizare este valabilă și pentru miere:
„Iar veștile proaste nu se opresc aici. „Aceeași greșeală se face și cu mierea”, a continuat domnul farmacist, „încălzirea nu numai că distruge substanțele active, dar poate genera inclusiv compuși toxici.”
Așa că ne place sau nu, trebuie să ținem seama de farmacologie dacă vrem să avem beneficii din nutriție. Și da, se confirmă faptul că nu toate produsele din alimentația noastră trebuie gătite/ preparate termic.
Concluzia e clară și fără drept de apel: Natura ne-a făcut omnivori ca să putem mânca din toate, și animale și vegetale și crude și gătite. Asta înseamnă să mănânci sănătos!”, a scris Mihaela Bilic pe facebook.