În contextul prognozei meteo capricioase din România, din ultima perioadă, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la lucrurile pe care trebuie să le eviți atunci când afară plouă puternic, cu tunete și fulgere. Iată ce pericol te paște, dacă nu ești atent. De ce nu este recomandat să faci duș pe timp de furtună.
Deși poate părea o glumă, aceasta este o recomandare cât se poate de serioasă făcută de specialiştii în situaţii de urgenţă. Oamenii de știință ne pun la dispoziţie un ghid din care aflăm cum să ne protejăm înainte, în timpul şi după vijelie.
Pentru că, în ultima perioadă, ploile torențiale și-au făcut de cap în majoritatea regiunilor din țară, românii au solicitat platforma celor de la ISU a fost mai solicitată ca niciodată. Peste 11 mii de români au accesat site-ul.
În cazul în care suntem prinși în apropierea unei furtuni şi mai ales dacă autorităţile au lansat avertizări prin sistemul Ro-alert, atunci suntem sfătuiţi să întrerupem orice activitate în aer liber şi să ne adăpostim.
Cel mai indicat ar fi să găsești adăpost într-un magazin, o cafenea, sau orice clădire în care ai putea avea acces. De asemenea, ai putea rămâne în mașina personală, dacă o ai la îndemână.
În ghidul în caz de furtună, specialiștii ISU îți recomandă să stai în interiorul autovehiculului, iar în cazul în care aceasta este lovită de fulger, să nu ieși din mașină.
„Mai bine stai în maşină, afară eşti expus direct. Tragi pe dreapta şi aştepţi să treacă furtuna. Evita folosirea apei, duşurile ori sălile de baie. Apa şi conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare.”, a declarat Bogdan Toma, purtător de cuvânt DSU, potrivit stirileprotv.ro
Un alt sfat esențial este să numeri până la 30, după ce ai văzut un fulger. Dacă între timp tună, trebuie să te adăpostești în interiorul unei clădiri din apropiere, pentru că un fulger ar putea lovi foarte aproape de tine.
De asemenea, specialiștii ISU te sfătuiesc să eviți să folosești apa din conducte, atunci când faci duș sau baie, deoarece instalațiile sanitare te pot electrocuta, în eventualitatea în care pot prelua electricitatea.
O activitate banală precum spălatul vaselor sau a face duș pe timp de furtună poate deveni extrem de periculoasă, în special pentru persoanele care au domiciliul într-o casă în câmp deschis şi care nu au sisteme paratrăsnet.