Unii ar privi-o drept o glumă proastă; nu e. În mijlocul războiului pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei, Rusia preia președinția Consiliului de Securitate ONU. Autoritățile de la Kiev sunt de părere că demersul este rușinos, însă potrivit Cartei Națiunilor Unite, toate statele membre sunt obligate să respecte deciziile organismului.
Rusia a preluat, sâmbătă, 1 aprilie, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate ONU. Autoritățile de la Moscova au subliniat în mod public că intenționează să își exercite toate drepturile pe care le are în această poziție.
Consiliul de Securitate ONU are 15 membri, fiecare având dreptul la vot. Potrivit Cartei Națiunilor Unite, toate statele care fac parte din organism sunt obligate să respecte deciziile Consiliului. Fiecare țară este președinte pe rând, în fiecare lună, în ordine alfabetică. Acum, a venit, din nou, rândul Kremlinului.
Rusia a mai deținut președinția Consiliului de Securitate ONU în februarie 2022, când a declanșat războiul împotriva Ucrainei. După 14 luni de la momentul respectiv, zeci de mii de oameni au fost uciși, mulți dintre ei civili, numeroase orașe au fost distruse, iar Putin a fost acuzat de răpirea în masă a mai multor copii ucraineni.
În aceste circumstanțe, plasarea Rusiei la conducerea unui organism mondial însărcinat cu „menținerea păcii și securității internaționale” ar putea să pară, în ochii unora, o glumă proastă de 1 aprilie. Nu este, din păcate.
Ucraina a criticat aspru preluarea președinției Consiliului de Securitate ONU de către Rusia. Autoritățile de la Kiev au transmis că demersul este rușinos și că reprezintă o nouă lovitură asupra sistemului de relații internaționale. Ministrul de Externe Dmitro Kuleba a precizat că „ceva este în neregulă” în ceea ce privește arhitectura internațională de securitate.
Ambasadorul SUA la ONU, precum și purtătoarea de cuvânt SUA au explicat că, din nefericire, Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Cu toate că nu ar fi trebuit să preia noul mandat, din cauza agresiunii declanșate în Ucraina, Carta Naţiunilor Unite nu permite modificarea statutului unui membru permanent al organismului.
„Din nefericire, Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Nu există nicio cale fezabilă din punct de vedere legal pentru a schimba această realitate”, a transmis purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre.
Pe 23 februarie, la aproximativ un an de la declanșarea războiului în Ucraina, Adunarea Generală ONU a cerut prin vot retragerea imediată a Rusiei din teritoriu, în conformitate cu Carta ONU.
La a 11-a sesiune specială de urgență reluată, reprezentanții organismului au adoptat o rezoluție prin care se cerea încetarea războiului. Rezultatul: 141 state au votat PENTRU, 7 ÎMPOTRIVĂ (Belarus, Republica Populară Democrată Coreea, Eritreea, Mali, Nicaragua, Rusia și Siria), iar alte 32 de state s-au ABȚINUT (printre care se numără China, India și Pakistan).
La începutul lunii aprilie 2023, Rusia intenționează să organizeze o reuniune informală a Consiliului de Securitate ONU, în care vrea să discute despre „situația reală” a copiilor ucraineni duși în Rusia. Totul, în contextul în care pe numele lui Vladimir Putin a fost emis mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională, pentru crime de război.