În sezonul estival, cremele de protecție solară sunt nelipsite din genți și bagaje. Mulți le cumpără luând în considerare doar factorul de protecție, fără să analizeze cu atenție și lista ingredientelor afișate pe etichetă. Află în rândurile de mai jos care este ingredientul activ de care este bine să te ferești, dacă îl remarci în compoziția produsului.
Mulți români obișnuiesc să meargă la mare în sezonul estival. Pentru că razele soarelui sunt puternice, majoritatea apelează la factorul de protecție solară, astfel încât să se asigure că pielea lor nu este supusă niciunui risc major. Doar că puțini sunt cei care știu care ingrediente sunt benefice și care nu pentru ten.
Înainte de a aborda acest aspect, amintim că medicii dermatologi recomandă celor care au vârsta mai mică de 14 ani să folosească o cremă cu factor de protecție 40 sau 50. Adolescenții cu vârsta mai mare de 14 ani ar trebui să folosească o cremă cu factor de protecție 30. În cazul adulților care au pielea măslinie, este indicată folosirea cremei cu factor de protecție 20.
Multe produse SPF conțin un ingredient activ care poate fi regăsit și în cele de îngrijire personală. Specialiștii în domeniul dermatologiei și nu numai au ridicat multe semne de întrebare cu privire la utilizarea acestuia în astfel de produse, având în vedere că riscurile pentru sănătate pot fi mari.
Este vorba despre oxibenzonă. Ingredientul a fost catalogat de către specialiști ca fiind toxic. Studiile arată că un număr foarte mare de persoane folosesc protecție solară, produsele prezentând în compoziția lor ingredientul periculos. Cercetătorii recomandă să nu folosim produse SPF pe bază de oxibenzonă.
Oxibenzona poate avea efecte hormonale profunde și ar putea perturba echilibrul normal al organismului, spun specialiștii. Deși cercetările sunt încă în curs de desfășurare, unele studii de laborator au arătat că oxibenzona poate avea activitate estrogenică și poate interfera cu sistemul endocrin.
În cazul anumitor persoane, oxibenzona poate provoca reacții alergice, în special la cele cu piele sensibilă. Aceste reacții pot include iritații, erupții cutanate sau mâncărimi.
Te-ar putea interesa și: Câtă cremă de protecţie solară trebuie să foloseşti pentru a fi protejat de razele UV la plajă. Sigur nu aplici nici tu cantitatea corectă
Femeile însărcinate ar trebui să evite cremele de protecție solară cu oxibenzonă, fiindcă această substanță, dacă este prezentă în sânge în cantități mari, declanșează un risc de a naște copii cu greutate mai mică decât cea normală. Acest aspect este asociat cu bolile cardiovasculare, diabet și altele.