Novak Djokovic, spulberat de marele Garry Kasparov. „Un sârb a spus asta?”. Ce l-a enervat pe fostul campion mondial de șah

Novak Djokovic, spulberat de marele Garry Kasparov. „Un sârb a spus asta?”. Ce l-a enervat pe fostul campion mondial de șah
Fostul campion mondial de șah, Garry Kasparov a criticat dur opiniile lui Novak Djokovic în legătura cu interzicerea participării jucătorilor ruși la Wimbledon

Novak Djokovic, spulberat de marele Garry Kasparov. Liderul mondial ATP a criticat dur măsura organizatorilor turneului de la Wimbledon de a interzice prezența jucătorilor din Rusia și Belarus în competiția de la All England Club. Opinia lui Novak Djokovic a fost sancționată ferm de fostul campion mondial de șah, Garry Kasparov, unul dintre cei mai înverșunați opozanți ai liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Novak Djokovic, spulberat de marele Garry Kasparov

Novak Djokovic, spulberat de marele Garry Kasparov. Problema interzicerii participării jucătorilor din Rusia și Belarus la turneul de la Wimbledon, în contextul războiului din Ucraina, a împărțit lumea sportului. Unii au lăudat măsura organizatorilor, alții au criticat-o.

Printre critici se află și Novak Djokovic, câștigător de șase ori al trofeului de la All England Club.

„Voi fi întotdeauna primul care va condamna războiul. Fiind un copil al războiului, ştiu ce fel de traume emoţionale lasă un război. Noi, în Serbia, ştim ce s-a întâmplat aici, în 1999, oamenii obişnuiţi suferă întotdeauna, am avut multe războaie în Balcani.

Acestea fiind spuse, nu pot susţine decizia de la Wimbledon, cred că este o nebunie. Jucătorii, tenismenii, sportivii nu au nimic de-a face cu asta (n.r. cu războiul). Când politica interferează cu sportul, rezultatul nu este bun”, a declarat liderul ierarhiei ATP, potrivit AFP, după decizia organizatorilor turneului de la Wimbledon.

„Un sârb a spus asta?”. Ce l-a enervat pe fostul campion mondial de șah

Opinia lui Novak Djokovic (34 de ani) a fost aspru contestată de una dintre legendarele figuri ale sportului din toate timpurile, fostul campion mondial de șah, Garry Kasparov. Născut în Rusia, dar de origine armeano-evreiască, cel care a deținut titlul mondial timp de aproape 15 ani a devenit unul dintre cei mai mari contestatari ai președintelui rus, Vladimir Putin.

Spre deosebire de Djokovic, Kasparov a fost chiar și arestat de poliția rusă în vremea în care conducea mitinguri de protest împotriva politicii tot mai autoritare a liderului de la Kremlin. Kasparov a fost nevoit să se mute în SUA, în 2013, după ce viața sa nu mai era în siguranță în noul „imperiu țarist”. Kasparov a fost cel mai tânăr șahist care a cucerit titlul mondial, la doar 22 de ani, dar și primul care a depășit coeficientul ELO de 2800 de puncte.

Sârbul poate juca nevaccinat la Wimbledon

„Rușii or fi eligibili să participe după poziția din clasament, dar ei ucid după naționalitate. Dacă sportivii din Rusia nu condamnă ferm războiul de exterminare pornit de Putin în Ucraina, înseamnă că îi susțin tacit acțiunile.

Iar ca un sârb să spună asta, ținând cont de războaiele prin care a trecut, și cu atât mai inadecvat”, a comentat Garry Kasparov declarațiile lui Djokovic, potrivit First Sportz.

Garry Kasparov, care a împlinit 59 de ani pe 13 aprilie, va fi prezent la Bucureşti, pe 4 mai, pentru a deschide prima etapă a circuitului internațional Grand Chess Tour 2022, unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel mondial, scrie ProSport.

La el participă 10 dintre cei mai mari şahişti ai lumii (potrivit clasamentului FIDE), printre care și cel mai bun şahist al României la acest moment, Bogdan Deac, locul 59 mondial. Turneul din Capitală este prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2022 (din Europa și din SUA) și se va desfășura în perioada 4-15 mai.

Pe de altă parte, Novak Djokovic va putea participa nevaccinat la Wimbledon. Organizatorii turneului au decis să ridice orice restricție ridicată de acest aspect, conform hotătârilor guvernului britanic în privința condițiilor de intrare în Regatul Unit.