Noul pericol cu care se confruntă omenirea: ”O creştere cuprinsă între 3 şi 23 de centimetri”

de: Filon Stan
01 11. 2021

Omenirea se va confrunta cu o nouă problemă foarte gravă! Pe lângă pandemia de coronavirus, criza economică și eventuala pană de curent care se spune că se va întinde în toată lumea, acum trebuie să ne mai așteptăm la un fenomen îngrozitor: inundațiile.

Omenirea se confruntă cu o nouă amenințare

Inundațiile amenință întreaga omenire, după ce calota glaciară continuă să se topească în ritm accelerat. Numai în ultimii 10 ani, s-au topit nu mai puțin de 3.500 de miliarde de tone de gheață, provocând o creştere cu un centimetru a nivelului oceanului planetar. Astfel, riscul de inundații a crescut în lumea întreagă, iar situația nu se va îmbunătăți, ba din contră. Specialiștii spun că nivelul mărilor va ajunge să depășească 6-7 metri!

Stratul de gheaţă care acoperă Groenlanda stârneşte îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă! Cu o suprafață de 1,8 milioane de kilometri pătrați, Groenlanda este a doua calotă glaciară a Terrei, ca mărime, după cea din Antarctica, dar încălzirea globală este inamicul ei nr 1.

Nivelul mărilor ar putea crește cu 6-7 metri

Specialiștii atrag atenți că Groenlanda conţine o cantitate suficientă de gheaţă pentru a creşte nivelul oceanelor cu 6-7 metri, ceea ce ar însemna un pericol extrem de ridicat de inundații masive. Un studiu recent arată faptul că topirea gheţii din Groenlanda a crescut cu 21% în ultimii 40 de ani, potrivit Agerpres.

Măsurătorile făcute din satelit le-a dat ocazia cercetătorilor să poate estima exact cantitatea de gheață topită, dar și cum afectează acasta creșterea nivelului mărilor. ”Această metodă ne va permite să înţelegem mai bine procesele complexe legate de topirea gheţii”, au explicat autorii studiului publicat în revista Nature Communications.

Potrivit studiului respectiv, scăderea calotei groenlandeze a fost de 3.500 de miliarde de tone începând din 2011, din care două treimi s-au produs doar în verile anilor 2012 şi 2019, care au fost foarte călduroase.

”Estimările obţinute prin programe de modelare computerizată sugerează că banchiza groenlandeză va contribui până în anul 2100 la o creştere a oceanelor cuprinsă între trei şi 23 de centimetri”, a explicat Amber Leeson, cercetătoare la Universitatea Lancaster din Marea Britanie şi coautoare a studiului, transmite aceeaşi sursă.