Noul Cod Rutier le poate da mari bătăi de cap șoferilor. Zeci de mii de conducători auto au așa ceva la mașină și nu știu că e interzis.
Prevederea nu este una nouă, dar este respectată de prea puțini șoferi. Legislația rutieră în vigoare stabilește că lipirea accesoriilor, ce pot scădea vizibilitatea la volan, pe geamuri, reprezintă o contravenție.
„Aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o ilegalitate încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni.
Mai exact, clasa a IV-a de sancțiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte-amendă, lucru care înseamnă că șoferii care aleg să își aplice diverse obiecte pe suprafața geamurilor ori în dreptul acestora pot fi amendați cu sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.
Totodată, important de menționat este și că „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă o ilegalitate. Nerespectarea acestei prevederi este sancționată cu amendă de până la 2.900 de lei. Sunt permise numai tratamente și folii omologate ori certificate de către Registrul Auto Român (RAR).
Conducătorii auto care scriu mesaje, transmit live, vorbesc la telefon în timpul condusului sau filmează vor primi sancțiuni mai mari din data de 12 octombrie 2019. Poliția Română spune că, în situația în care sunt încălcate și alte reguli de circulație, șoferii vor fi sancționați și cu suspendare preț de 30 de zile a dreptului de a conduce. Conducătorii auto români care sunt prinși că au lipite pe geamuri diferite accesorii ce pot reduce vizibilitatea la volan riscă penalizări de până