Tot mai multe cupluri se destramă în ultima vreme și pare deja că este un trend să divorțezi și, apoi, să fii singur. De ce nu se mai căsătoresc oamenii și de ce fug apoi de relații. E demonstrat că femeile sunt cele care rup primele mariajul.
Tinerilor nu le mai surâde ideea de căsătorie și se simt mult mai bine singuri. Aceștia ajung la divorț la scurt timp după ce își unesc destinele și, după o primă ruptură, preferă să se ferească de responsabilități.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, anul trecut, tot mai puțini oameni au ales să se căsătorească. Coform celor mai recente analize, numărul căsătoriilor a fost în scădere cu 15 la sută față de 2022, semn că românii și-au schimbat atitudinea față de această obligație.
De asemenea, tot mai multe cupluri își spun adio. La 100.000 de căsătorii, au loc 20.000 de divorțuri, o rată foarte mare, comparativ cu anii trecuți. Astfel, tendința despărțirilor este în creștere, iar motivul principal este infidelitatea.
Conform aceluiași studiu, femeile sunt cele care fac primul pas. Ele decid să iasă din relație și aleg divorțul ca rezolvare a tuturor problemelor.
În ultimii ani, tinerii au început să fugă tot mai mult de dezamăgiri și drame. Mai ales după ce trec printr-un divorț, refuză să își mai facă angajamente și stau cât mai departe de o relație.
Tinerii pot fi reticenți în a se angaja într-o altă relație serioasă tocmai de teama unui divorț sau a unei relații eșuate. Așa a apărut termenul de situationship, tot mai celebru în ultima perioadă pe rețelele de socializare.
Potrivit unei cercetări efectuate de American Family Institute, angajamentul, dedicarea și valorile comune sunt calități care favorizează relațiile pe termen lung. În ultima vreme, însă, aceste valori nu sunt luate în serios și oamenii aleg să trateze totul cu superficialitate de teama dezamăgirii.
„Au mai multe întâlniri de dating, ajung să creadă că sunt într-o relație cu o persoană, ca mai apoi să realizeze, mai ales atunci când au așteptări, că cealaltă persoană nu își dorește cu adevărat o relație. De ce să-mi asum, să am un angajament în această relație, când pot să o țin la nivelul: ne întâlnim, ne simțim bine, mergem mai departe”, spune despre relații terapeutul de cuplu Gabriela Saulea.
Unii se tem de ideea de atașare, pe motiv că vor fi dezamăgiți. În timp ce unul are impresia că este într-o relație, celălalt nu își dorește cu adevărat ceva serios și se ajunge la aceleași drame de care toți fug.