Noua metodă care te lasă instant fără banii de pe card. La ce să fii atent când retragi bani de la bancomat
Nu puține au fost cazurile când am auzit de furturile inteligente din conturile bancare prin diferite metode dezvoltate de hackeri. Dar nu este vorba doar de spargerea conturilor bancare, ci inclusiv de carduri și furtul direct din bancomate, iar inventivitatea hoților se pare că nu cunoaște limite. În cele ce urmeză vă explicăm care este noua metodă care te lasă instant fără banii de pe card, și mai ales la ce să fii atent când retragi bani de la bancomat.
Hoții au imaginație când vine vorba de furtul din bancomate
Cazurile de furturi grosolane, precum aruncarea în aer a unor bancomate, sau furtul unui astfel de aparat cu totul, sunt deja cunoscute, și nu doar în România, ci cam peste tot în lume. Dar, în unele cazuri, hoții au dezvoltat tehnici, despre care am putea spune că sunt ceva mai elegante, mai subtile, mai ales când vine vorba de ATM-uri (bancomate).
Există diverse metode pe care hoții le pot folosi pentru a pătrunde fizic într-un bancomat și a fura bani, inclusiv folosirea de explozibili, tăierea aparatului cu unelte electrice sau burghie, sau deschiderea acestuia cu o rangă sau altă unealtă.
Aceste metode pot fi eficiente pentru a ocoli măsurile de securitate ale bancomatului, cum ar fi alarmele sau camerele de luat vederi. Cu toate acestea, nu întotdeauna aceste furturi trec neobservate.
Vezi și: Un bancomat a fost aruncat în aer, în Constanţa. Poliţia organizează filtre pentru a găsi vinovaţii
Se lucrează la dezvoltarea de noi măsuri de securitate
Multe bancomate sunt echipate cu camere de securitate și alarme care pot alerta autoritățile atunci când se încearcă o spargere. În plus, unele aparate sunt proiectate să se închidă sau să se blocheze automat atunci când sunt manipulate, ceea ce face mai dificil pentru hoți să acceseze banii din interior.
În ciuda acestor măsuri, unii hoți reușesc totuși să pătrundă cu succes în bancomate și să fure bani. Agențiile de aplicare a legii continuă să investigheze aceste infracțiuni și lucrează la dezvoltarea de noi măsuri de securitate pentru a le preveni.
Dar, cu toate că se încearcă securizarea aparatelor, asta nu însemană că tehnicile acestor hoți nu evoluează. Așa se face că azi putem vorbi de noua metodă care te lasă instant fără banii de pe card. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Vezi și: Tasta 5 de la bancomat îți arată un detaliu crucial pentru cardul tău bancar. Ai grijă!
Care este noua metodă care te lasă instant fără banii de pe card
Un autocolant fals le permite escrocilor să vă recupereze codul secret. Cum procedează aceștia?
Conform experților în securitate francezi, escrocheriile la bancomate din Paris au scăzut cu 38% în 2021. Cu toate acestea, escrocii sunt întotdeauna mai inteligenți și nu ezită să folosească noi metode, spun experții francezi.
Una dintre ele, este deosebit de vicioasă. Culmea este că noua metodă care te lasă instant fără banii de pe card se poate învăța de pe YouTube printr-un videoclip de aproximativ 10 minute.
Un autocolant le permite hoților să găsească codul secret
Această escrocherie, o variantă a „gulerului de Marsilia”, constă în furtul cardului bancar și al codului secret al victimei (PIN), fără violență. Ea este chiar destul de eficientă, deoarece conform experților francezi, unii infractori au reușit să înșele aproximativ treizeci de victime pentru o pradă estimată la peste 10.000 de euro.
Concret, infractorii introduc mai întâi o bucată de hârtie în fanta prevăzută pentru cardul din bancomat. Acest mecanism permite astfel să blocheze cardul bancar al victimei în interiorul aparatului. De foarte multe ori, escrocul va reuși apoi să îl recupereze cu ajutorul unei pensete și a unei mici dexterități.
Vezi și: Peste 40% dintre bancomatele din România nu sunt sigure. Iată cum poți rămâne fără bani
Pe majoritatea bancomatelor, un autocolant afișează un număr de urgență care trebuie apelat atunci când un card este înghițit de bancomat. Numai că hoții înlocuiesc acel autocolant cu un autocolant fals pentru a recupera codul secret al victimei.
Aceasta din urmă va contacta naiv numărul pentru a detalia defecțiunea, iar aici se închide capcana. Interlocutorul său îi cere codul secret, victima se conformează naiv, iar hoțul intră, astfel, în posesia PIN-ului victimei.
Concluzie
Indiferent de ce bancă folosiți, trebuie să fiți întotdeauna cât mai discret posibil atunci când introduceți codul. În plus, banca nu vă va cere niciodată PIN-ul, sau codul secret.
Acesta este strict confidențial, nu trebuie să-l împărtășiți niciodată cu nimeni. În cazul în care cardul bancar este înghițit de un bancomat, cel mai bine este să stați la o anumită distanță de acesta.
Dacă vedeți escroci care se apropie pentru a-l recupera, atunci este indicat blocați cardul de credit. La unele bănci, în aplicația de banking online, puteți chiar să vă dezactivați, sau să vă suspendați temporar, cardul direct din aplicația mobilă, cu doar câteva clicuri. Aceasta este o soluție eficientă pentru a nu le da escrocilor nicio șansă.