O nouă meserie a apărut în România, iar specialiștii spun că va fi la mare căutare în anii ce urmează. Mai mult de atât, țara noastră este prima din Europa care are acest tip nou de educație.
Laszlo Borbely, consilier de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a anunțat că a apărut o nouă meserie în România, subliniind faptul că suntem primii în Europa care au această meserie.
Acesta a declarat în cadrul Conferinței Naționale dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură” că România are o nouă meserie, aceea fiind de expert în dezvoltare durabilă. Laszlo Borbely susține că țara noastră va avea 2.000 astfel de experți până în anul 2026.
“Avem o rată de ocupare a forţei de muncă, care este cea mai mare din Uniunea Europeană – 21,4%, dar nu avem specialişti, ce am făcut cu educaţia timp de 32 de ani? Noi, în România, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem o nouă meserie – expert în dezvoltare durabilă – şi suntem primii din Europa care avem o asemenea meserie, din câte am aflat.
O să avem 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026, primii 150 îi educăm acum printr-un curs post universitar în administraţia publică şi nu numai, expert în dezvoltare durabilă în diferite domenii. Haideţi să punem mână de la mână şi să avem experţi în dezvoltare durabilă pe linia agriculturii. Siguri vom fi parteneri (…) Parteneriatul este unul dintre cuvintele cheie”, a precizat Laszlo Borbely.
Laszlo Borbely, consilierul de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a mai precizat că există o strategie de dezvoltare durabilă bine pusă la punct. Aceasta are 17 obiective care trebuie îndeplinite. Cinci dintre ele au legătură cu dezvoltarea agriculturii.
“Obiectivul 2 este clar: fără foamete, obiectivul 9, care înseamnă cercetare-inovare, obiectivul 11 – comunităţi durabile, obiectivul 12 – producţie şi consum durabil şi obiectivul 15 – biodiversitatea, dar menţionez şi 14 cu viaţa acvatică. Ce înseamnă acest lucru? Fără agricultură nicio ţară nu este prosperă.
Dacă ne uităm la cifre, în 2011 din PIB am avut 6,5% agricultură, în 2020 – 3,5%, o rată de creştere mai mică decât restul economiei, avem încă o problemă la schimbări climatice (…) În 2005 -2006, 2010 – 2011 am avut acele inundaţii dezastruoase, de câţiva ani avem secetă, avem îngheţ, cum răspundem la aceste lucruri?”, a transmis el.
Citește și: Vești bune pentru femeile care vor să fie bone. Guvernul României a luat o decizie majoră