Noua formulă de calcul pentru impozitul la casă. Cât vor plăti românii pentru locuințe începând cu anul 2023
Dacă până la semnarea PNRR nu se punea problema majorării impozitelor, se pare că din 2023 lucrurile se vor schimba. Ne referim aici la calcularea noilor impozite pentru locuințe, impozite despre care jurnaliștii Antena 3 spun că se vor majora. Acest lucru vine ca efect al asumărilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
România și asumările prin Planul Național de Redresare și Reziliență
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) conține proiectele și măsurile pe care România își propune să le implementeze pentru a beneficia de Facilitatea de redresare și reziliență (RRF) a UE.
RRF este un instrument temporar utilizat ca mijloc de atenuare a unor efecte ale pandemiei asupra economiilor membrilor.
Întreg proiectul are un buget total de finanțare de 723,8 miliarde de euro, din care 29,2 miliarde de euro sunt disponibile pentru România.
Prin FRR se stabilesc obiectivele minime pentru cheltuielile pentru climă, care sunt într-un procent de 37%. De asemenea și pentru cheltuielile digitale, în procent de 20%.
România s-a angajat să le depășească, fiind vorba de o creștere de 41% și, respectiv, 21%.
Planul Național de Redresare și Reziliență al României include 171 de măsuri, din care 107 sunt investiții, și are șase piloni, care le reflectă pe cele ale RRF.
În cadrul acestui plan, asumat de guvernarea liberală condusă de Florin Cîțu, se regăsesc noi reforme.
Modificările privind reforma sistemului social de pensii, restructurarea sistemului birocratic, dar și majorarea unor taxe și impozite, sunt puncte cheie.
Din 2023 se majorează impozitul la casă
Conform PNRR, actuala guvernare va fi nevoită să modifice sistemul de calcul al impozitelor la case.
Conform Antena 3, care a intrat în posesia noii formule de calcul, se vor face majorări, la valoarea maximă, pentru impozitele pentru prima casă.
Cât despre impozitele pentru a doua casă, mai spune Antena 3, aici va apărea un așa-zis plafon.
Plafonul, odată depășit, va duce automat la majorarea impozitelor, valoarea maximă fiind de 100.000 de euro.
Conform informațiilor, dacă un român va avea o a treia casă, și în acest caz se vorbește de introducerea unui plafon, ca în cazul menționat anterior.
Cu alte cuvinte, dacă e să ne luăm după aceste date, se va introduce, de fapt, impozitarea progresivă, pe baza unor plafoane de impozitare.
Cu cât vor mai multe imobile, și se depășește limita de sus a plafonului, cu atât impozitele vor crește.
De exemplu, în ultima perioadă, taxele locale pentru locurile de parcare au avut o majorare de, cel puțin 12 ori. Și, conform declarațiilor la Antena 3 făcute de profesorul în economie, Mircea Cosea:
„plafonul acela nu știu cum funcționează, dar trebuie să treacă prin niște examenele ale consiliilor locale care nu știu dacă au trecut sau nu, pentru că cel puțin la nivelul Bucureștiului taxele diferă foarte mult de la un sector la altul chiar dacă au crescut foarte mult.”
Rămâne de văzut dacă, în cele din urmă, se va introduce impozitarea progresivă, cel puțin în cazul locuințelor.
Dar, după cum arată datele din PNRR, mai mult ca sigur va exista o formă de recalculare nouă, din 2023.