Noua epidemie care amenință omenirea. E cauzată de chimicalele din produsele de uz casnic

Noua epidemie care amenință omenirea. E cauzată de chimicalele din produsele de uz casnic
Noua epidemie care anunta omenirea

Ray Doresy este neurolog la Universitatea din Rochester. El este de părere că o epidemie de Parkinson este la orizont. De menționat este Parkinsonul este deja tulburarea neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume, iar în SUA, numărul celor cu Parkinson a crescut cu 35% în ultimii 10 ani, anunță The Guardian.

Noua epidemie care amenință omenirea

„Credem că în următorii 25 de ani numărul cazurilor se va dubla din nou”, a spus Dorsey.

”Suntem pe vârful unui aisberg foarte, foarte mare”.

De precizat este că majoritatea cazurilor de boală Parkinson sunt considerate idiopatice, adică le lipsește o cauză clară. Chiar și așa, cercetătorii sunt de părere din ce în ce mai mult că un factor este expunerea la tricloroetilină (TCE), care este un compus chimic ce este utilizaat în degrasare industrială, curățare chimică și în produse de uz casnic, precum unele creme pentru pantofi și produse de curățat covoare.

Până la ora actuală, cele mai clare dovezi în ce privește riscul TCE pentru sănătatea umană provin de la lucrătorii ce sunt expuși substanței la locul de muncă. De asemenea, un studiu din 2008, din Annals pf Neurology a constatat că TCE este „un factor de risc pentru Parkinson”.

Ce indică un studiu

Iar un studiu din 2011 a reluat rezultatele, constatând „o creştere de şase ori a riscului de a dezvolta Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă (TCE)”.

Dr. Samuel Goldman de la Institutul Parkinson din Sunnyvale, California și co-autor al studiului din Annals of Neurology, a notat:

„Studiul nostru confirmă faptul că contaminanţii de mediu obişnuiţi pot creşte riscul de a dezvolta Parkinson”.

În urma acestor studii, Departamentul Muncii din SUA a emis o notă cu privire la TCE, menționând:

„Consiliul recomandă […] ca expunerea la disulfură de carbon (CS2) şi tricloretilenă (TCE) se fie considerată a provoca, contribui sau sau agrava Parkinsonul.”.

TCE reprezintă un cancerigen legat de carcinomul celulelor renale, cancerele de col uterin, ficat, căi biliare, sistem limfatic și țesut mamar masculin și de probleme cardiace fetale, printre altele.

În plus, relația sa cunoscută cu Parkinson poate să fie adesea trecută cu vederea deoarece expunerea la TCE poate să preceadă debutul bolii, cu zeci de ani. În timp ce unele persoane expuse se pot îmbolnăvi rapid, altele, fără să știe, pot să lucreze ori să trăiască în zone contaminate cea mai mare parte a vieții lor, înainte ca să dezvolte simptome de Parkinson. Acestă substanță este utilizată încă în SUA. Se estimează că TCE este prezent în 30% din apele subterane din SUA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI