21 mart. 2019 | 19:30

Nouă biblioteci contemporane uimitoare. De la biblioteca-fermă, la biblioteca templu

Știri generale
Nouă biblioteci contemporane uimitoare. De la biblioteca-fermă, la biblioteca templu
Foto: Biblioteca Oodi din Helsinki, Finlanda, situată în apropiere de Parlament. A fost ridicată pentru a marca Centenarul Finlandei.

Clădiri care îți taie respirația, jocuri fantastice cu spațiile, săli de citit de culori și forme nemaivăzute. Sunt noile biblioteci care „iau ochii” turiștilor din toată lumea, fie că sunt cititori înrăiți, fie doar cuiroși să exploreze un spațiu dedicat cărților.

Jurnalista BBC Clare Dowdy a trecut în revistă cele mai recente construcții care găzduiesc biblioteci, de la biblioteca ce seamănă cu o fermă sau biblioteca templu, la biblioteci-laboratoare sau care seamănă a birouri open-space de corporații.

Cuvântul „bibliotecă” provine din latinescul „liber”, care înseamnă carte. Arc peste timp, azi vedem cărțile în spații imense, dedicate exclusiv lor sau în clădiri în care e îmbinată zona de citit cu perimetre dedicate cafenelelor.

Dacă aduni la un loc informații despre cele mai spectaculoase biblioteci ale momentului, ai să constați că se duce o adevărată competiție. Cine uimește cititorii și turiștii cu cele mai inedite biblioteci contemporane?

Și nu doar pentru cafenele este loc în bibliotecile contemporane. În ultimii ani, activitățile conexe s-au diversificat. Așa găsim spații pentru yoga sau chiar pentru imprimare 3D, orice poate relaxa mintea și trupul.

Biblioteca Centrală Oodi

La Oodi, noua bibliotecă centrală din Helsinki, doar o treime din spațiu este destinat cărților. Directorul Oodi, Anna Maria Soininvaara, spune că intenționează să re-aducă biblioteca mai aproape de populația din Finlanda și „să promoveze integrarea și educația socială”, democrația și libertatea de exprimare.

Cu acoperișul său inoxidabil și fațada din lemn de molid finlandez, Oodi se află în piața Kansalaistori, vizavi de Eduskuntatalo, clădirea parlamentului finlandez.

Structura de 17.250 de metri, proiectată de ALA Architects, este completată cu un cinematograf, un spațiu de producție, studiouri de înregistrare, acces la servicii publice, zone pentru expoziții și evenimente comunitare.

Lista cu „dotări” este completată de atelierele de producție de la etajul doi și noile tehnologii, precum imprimantele 3D, tăietoarele laser, presele de căldură și echipamentele pentru sculptarea digitală a lemnului. (Foto: ALA Architects)

Biblioteca publică din Chicago

Aceasta este prima bibliotecă publică din West Loop. Este găzduită în două clădiri în care se află studiouri TV, cărora le-a fost „aplicată” o fațadă din oțel învechită.  Proiectat de Skidmore Owings & Merrill, spațiul de 1.500 mp e împărțit de centru comunitar, cu săli de întâlnire și un spațiu digital de învățare cu un studio de înregistrare pentru adolescenți.

Pentru copiii mai mici, există un spațiu de producție digital. Sălile de povestiri au pereți cu suprafețe magnetice și care pot fi inscripționate. Și, ca și alte sucursale din Chicago, este oferită îndrumare gratuită – pe diverse teme – după orele de școală. (Foto: Tom Harris / Skidmore Owings & Merrill)

Biblioteca Tingberg

Se află în cartierul cu același nume din Copenhaga. Clădirea are un „limbaj arhitectural” modernist și funcționează ca o adevărată casă de cultură de 1.500 de metri cubi. Este o extensie a școlii Tingbjerg. Această bibliotecă găzduiește săli de întâlnire, o cafenea și diverse ateliere.

Tot aici găsim săli de concerte și evenimente, cum ar fi teatru pentru copii, filme și ateliere de producție a jucăriilor. Evident, nu lipsesc spațiile în care se întâlnesc autori și cititori și unde sunt organizate lecturi publice.  În punctul său cel mai îngust, structura în formă de pană are o lățime de doar 1,5 m. (Foto: COBE)

Biblioteca Centrală Tūranga din Christchurch, Noua Zeelandă

Această bibliotecă a fost ridicată după ce precedenta clădire care găzduia biblioteca s-a prăbușit în urma unor cutremure. Noua bibliotecă este unul din cele nouă proiecte de amploare considerate vitale pentru reamenajarea orașului.

Clădirea de 9.500 de metri pătrați, construită de Schmidt Lassen Hammer Architects, este situată în cartierul istoric, unde este situată și Catedrala din Christchurch. Pereții săi mari de beton se pot deplasa pentru a proteja clădirea posibile mișcări seismice de amploare.

În interiorul bibliotecii se află o cafenea și o zonă de inovare, unde sunt expuse dispozitive tactile, cum este și peretele cu ecran tactil de 7 metri.

O zonă pentru dezbateri completează lista de spații conexe, alături de zona pentru copii, „pivnița” pentru lectură și sala de activități. Să nu uităm de laboratorul de computere și studiourile de muzică și producție.(Foto: Schmidt Hammer Lassen Architects)

Calgary Central Library

Biblioteca Centrală din Calgary, Canada, atrage atenția prin geometria hexagonală a fațadelor. În biblioteca copiilor de la parter există săli de joacă unde se desfășoară diverse activități, cum ar fi orele de desen.

La nivelul 4 este prevăzută o sală imensă de lectură. În afara clădirii de 22.300 de metri pătrați se află un amfiteatru construit pe terase și permite organizarea a numeroase evenimente culturale. Clădirea a fost proiectată de Snøhetta. (Foto: Snøhetta)

Biblioteca VAC

Aceasta este o fermă hibridă din Hanoi, proiectată de Farming Architects și împrumută idei din horticultura tradițională și zootehnia rurală din Vietnam.

Scopul este de a învăța copiii cu privire la ecosistemele auto-susținute, oferindu-le acces la cărți. În spațiul destinat lecturii, se pot învăța lucruri despre protejarea naturii, despre conservarea legumelor și conviețuirea cu animalele. Celor interesați le este „predat”  modelul ecologic de a-ți duce viața. (Foto: Thai Thach)

Biblioteca Sur

Cu coloanele sale de beton – care amintesc de cărțile așezate pe rafturi – intercalate cu ferestre verticale, această bibliotecă din Lima, Peru, a fost proiectată de Gonzalez Moix Arquitectura.

Se află lângă parcul Inmaculada Concepción din cartierul La Molina. În interiorul clădirii de 1300 de metri pătrați există spații pentru o multitudine de cursuri, inclusiv chitară, yoga, desen, fotografie, balet și teatru. (Foto: Gonazalez Moix Arquitectura)

Biblioteca Dandaji

În Dandaji, un sat din Hausa din vestul Nigerului, o moschee care ajunsese în stare avansată de degradare a fost într-o bibliotecă și într-un centru comunitar.

Arhitecții Masomi Studio și Studio Chahar au renovat clădirea. În loc să folosească interiorul tradițional din lemn, au optat pentru metal și au proiectat un nivel mezzanin.

Există spații de studiu bine luminate – utile pentru realizarea temelor. Există, de asemenea, un laborator de calculatoare. Între timp, arhitecții au construit o nouă moschee alături. (Foto: Atelier Masomi / Studio Chahar)

Biblioteca Tianjin

În acest spațiu futurist, de cinci etaje și cu o suprafață 33.700 de metri pătrați din Tianjin, China, bibliotecile acoperă zidurile periferice de la podea până la tavan.

În centrul clădirii, proiectat de MVRDV, se află o sferă care acționează ca un spațiu social pentru întâlniri unde pot intra până la 110 persoane.

Camerele și saloanele de la primul și al doilea etaj sunt prevăzute cu săli de întâlnire și două terase pe acoperiș. (Credit: MVRDV)

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
În sfârșit, ninge și la București. Iarna pune stăpânire pe jumătate din țară
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro