Conform INCDFP, la primele ore ale zilei de 11 martie, a avut loc un nou cutremur în România, luni dimineaţă. Speciliștii trag un semnal de alarmaă, având în vedere că seismele nu se mai opresc. Citește mai departe și află unde s-a produs de data asta.
După ce ieri, pe parcursul a câtorva ore au avut loc cel puțin 2 seisme, astăzi, la primele ore ale zilei, un nou cutremur în România, conform INCDFP. Seismul aa vlut în jurul orei 5 dimineața, ora locală, la o adâncime de 108,2kilometri, iar în ceea ce privește magnitudinea, a fost una relativ mică, de 2,2 grade pe scara Richter.
„În ziua de 11 Martie 2024, la ora 05:01:15 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 108.2 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 28km NV de Focsani, 75km SV de Barlad, 76km N de Buzau, 81km S de Bacau, 84km E de Sfantu-Gheorghe.”, anunță INCDFP.
Vezi și: Nou cutremur în România, miercuri dimineaţă. Seria de seisme continuă, unde a avut loc
Reamintim că ieri, 10 martie, INCDFP anunța producerea a cel puțin 2 seisme, tot în zona Vrancea, unul de 2,6 grade, iar celălalt de 3,4 grade pe scara Richter.
Tot pe parcursul zilei de ieri, au mai avut loc 2 cutremure, de data asta în cu totul alte zone active din punct de vedere seismic. Conform datelor furnizate de INCDFP; primul a avut loc ăn Prahova, de 2,3 grade și la o adâncime de 11,2 kilometri.
Cel de-a l doilea, de 3,4 grade pe scara Richter, a avut loc în zona Moldovei, mai exact aproape de Bacău, la o adâncime de 17 kilometri:
„În ziua de 10 Martie 2024 la ora 22:42:04 (ora locală a României) s-a produs în MOLDOVA, BACAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 17.0km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 32km SV de Vaslui, 34km E de Bacau, 38km NV de Barlad, 56km SE de Roman, 75km S de Iasi, 90km N de Focsani, 90km SE de Piatra Neamt.”
Pe baza cercetărilor efectuate de o echipă internațională de seismologi, geologi și ingineri europeni, împreună cu Serviciul seismologic elvețian și cu universitatea publică ETH Zurich, Irlanda este regiunea cea mai puțin activă din punct de vedere seismic din Europa.
Aceștia au revizuit modelul de risc seismic din 2013 și pentru prima dată au inclus întreaga Europă. Rețeaua non-profit European Facilities for Earthquake Hazard and Risk (EFEHR) raportează că Turcia, Grecia, Albania, Italia și România sunt țările cu cel mai mare risc seismic din Europa, urmate de Austria, Belgia, Franța, Germania, Islanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveția și Spania.
Aceștia concluzionează că, chiar și în regiunile cu risc seismic scăzut sau moderat, cutremurele pot avea loc oricând și pot provoca pagube. Ei au concluzionat că Europa a suferit peste 200 000 de decese și pierderi financiare de peste 250 de miliarde de euro din cauza cutremurelor din ultimul secol.