Nota pe care Klaus Iohannis a luat-o la BAC. Directorul şcolii în care a învăţat preşedintele spune adevărul: „Se dădea aşa numitul examen de treaptă”
Cu mult timp înainte de a deveni, mai întâi profesor, inspector școlar, primar al Sibiului, politician și, ulteior, președinte al României în două mandate, Klaus Iohaniis a fost elev de școală generală, ulterior licean și student. Ca noi toți, și Iohannis a trecut prin febra examenelor de final de clasa a VIII-a, sau de la finalul anilor de liceu. Așa se face că, recent, s-a aflat care a fost nota pe care Klaus Iohannis a luat-o la BAC, iar directorul şcolii în care a învăţat preşedintele spune adevărul despre perioada în care a fost elev de liceu.
Generațiile școlii românești din comunism
În anii comunismului, deși azi se spune că învățământul românesc nu era unul de calitate, România a dat multe minți strălucite, iar volumul de informații primit de la cadrele didactice este foarte bine echilibrat, deși lucrările de control, tezele și, ulterior, examenele de final erau consistente.
Ca mulți alții, care au făcut tot ciclul de învățământ îna cea perioadă, inclusiv Klaus Iohannis a urmat tot ciclul de învățământ comunist, iar parte din colegii actualului președinte spun că era un elev eminent încă din ciclul primar. Majoritatea celor care au făcut școală în acea perioadă și-dauc aminte că la finalul clasei a VIII-a se dădea, ca și azi, examenul de trecere spre liceu, iar ca elev de liceu aveam de dat două trepte de admitere.
Treapta I-a și treapta a II- la liceu, pe vremea lui Ceaușescu
Treapta I-a se dădea după terminarea clasei a IX-a și a X-a, iar implementarea acestui sistem de examene era în 1977, în momentul în care comuniștii reorganizau complet societatea românească, în încercarea dea crea cât mai multă foță de muncă prin intermediul liceelor industriale, agronomice şi silvice, economice şi de drept administrativ, sanitare, pe lâng cele de ja existente, și anume liceele de matematică-fizică, ştiinţe ale naturii, pedagogice, de filologie-istorie sau liceele de artă.
Vezi și: Ce note a luat Dăncilă la Bac. Ce fel de elev a fost premierul României. Premiant sau repetent?
Conform legislației de atunci, primii 10 ani de școală erau obligatprii, iar clasa a XI-a și a XII-a, la cursurile de zi, și lasele XI-XIII, pentru învăţământul seral, puteau fi facultative. Aici intervenea Treapta I-a, după finalul celor 10 ani obligatorii, iar cei care nu reușeau să obțină media de trecere spre clasa a XI-a, erau automat trimiși către școlile profesionale de meserii.
Cei care intrau în clasa Xi-a, puteau să fie angajați, astfel mergând la cursurile de seral, dar având un an plus de studii, iar cei care nu erau angajați făceau doar ultimii doi ani de liceu, a XI-a și a XII-a, iar la final venea Treapta a II-a, echivalentul examenului de Bacalaureat de astăzi.
Vezi și: Cum erau examenele pe vremea lui Ceaușescu. Mărturii din „Epoca de Aur”
Am aflat nota pe care Klaus Iohannis a luat-o la BAC
Din acele generații de elevi, care dădeau cele două trepte, face parte și Klaus Iohannis. Ca toți ceilalți, inclusiv Klaus Iohannis avea să treacă prin cele dou examene menționate anterior, iar directorul liceului unde actualul președinte a studiat spune că era mereu în primii 4 din școală:
„Domnul Iohannis a fost întotdeauna, în cei 4 ani, printre cei mai buni din clasă, pe vremea aceea se dădea aşa numitul examen de treaptă, pentru a trece din clasa a X-a în clasa a XI-a “, întărește Hermann Gerold, directorul școlii unde a învățat Klaus Iohannis, într-un interviu pentru Adevărul.
Vezi și: Ecaterina Andronescu, un dezastru la Educație? Ce-a făcut până acum
Cât despre nota pe care Klaus Iohannis a luat-o la BAC, bazându-ne pe declarațiile directorului, se poate concluizona că ar fi fost cu siguranță 10. Și ca student a fost unul eminent, spun parte din colegii acestuia:
”Klaus Iohannis a parcurs facultatea fără efort, cu note foarte mari, fără niciun fel de probleme“
Klaus Iohannis este absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.