28 oct. 2023 | 17:29

Noile reguli privind utilizarea trotinetelor electrice. Tot ce trebuie să ştie românii

News
Noile reguli privind utilizarea trotinetelor electrice. Tot ce trebuie să ştie românii
Noile reguli privind utilizarea trotinetelor electrice

Trotinetele electrice au apărut de câțiva ani în țara noastră, iar mulți români prefera să le folosească în locul mașinii sau chiar a bicicletei. Cu toate acestea, mulți nu circulă regulamentar și prezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, dar și pentru pietoni, având în vedere că unele modele pot prinde viteze destul de mari. Aflați în rândurile următoare noile reguli privind utilizarea trotinetelor electrice.

Avantajele și dezavantajele trotinetelor electrice

Numărul persoanelor care folosesc trotinetele electrice este în continuă creștere. Acest lucru se datorează faptului că au multe avantaje, unul dintre cele mai importante fiind evitarea traficului aglomerat.

Câteva dintre avantajele folosirii trotinetelor electrice sunt: navetă mai rapidă, costuri mai mici, ușor de utilizat, prietenoase cu mediul, ușor de manevrat, parcare fără probleme și funcționare fără zgomot.

În schimb, trebuie să fim conștienți că trotineta electrică nu este o jucărie. Majoritatea sunt limitate la 25 km/h, însă un accident la această viteză fără echipament de protecție poate fi devastator. Unele ajung chiar și la 60-70 km/h.

Întâlnim și unele dezavantaje atunci când alegem să folosim trotinetele electrice. Chiar dacă sunt mult mai ieftine în comparație cu un scuter electric sau o bicicletă electrică, pentru mulți, prețul este un obstacol. Trotinetele electrice de calitate sunt destul de scumpe. Desigur, găsiți variante și la sub 2.000 de lei, însă cu o autonomie a bateriei mai mică.

Un alt dezavantaj ar fi timpul de încărcare. Oricât de avansată ar fi trotineta pe care ați ales-o, aceasta se va încărca în minim 3-4 ore. Însă, avantajul este că poate fi încărcată oriunde.

În majoritatea țărilor, legile privind circulația cu trotinetele electrice sunt destul de strice. În România încă se dezbate proiectul de lege în ceea ce privește aceste vehicul. Vom dezbate acest subiect în rândurile următoare.

Citește și: Este oficial! Proprietarii trotinetelor și bicicletelor electrice nu mai au voie să circule pe stradă fără asigurare. Cine face excepție de la regulă

Noile reguli privind utilizarea trotinetelor electrice

Consiliul General al Municipiului București va reglementa circulația trotinetelor electrice în Capitală, iar pentru a conduce un astfel de vehicul, vârsta minimă va fi de 14 ani. De asemenea, alte prevederi care vor fi dezbătute vizează purtarea unei căști de protecție de către minorii de 16 ani.

De asemenea, este interzis ca mai multe persoane să folosească aceeași trotinetă. Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse doar pe aceasta.

Principalele reglementări ale proiectului

  • Trotinetele electrice au obligația de a circula având un sistem de frânare funcțional și eficient;
  • Parcarea trotinetelor electrice se face pe trotuar, în zone special amenajate; staționarea/parcarea trotinetelor se va efectua suficient de departe de mașinile staționate/parcate astfel încât, în cazul unor fenomene meteorologice extreme, căderea acestora să nu poată afecta mașinile respective;
  • Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu dispozitive de localizare prin GPS, cu mijloace de iluminare (lumina albă sau galbenă în față și lumină roșie în spate) vizibile, dispozitive reflectorizante, cu sistem de frânare funcționabil și cu sistem de avertizare sonoră. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare;
  • Utilizatorii au obligația să circule cu luminile aprinse în orele întunecate ale zilei și/sau cu vizibilitate redusă;
  • În timpul circulației pe drumurile publice, utilizatorii de trotinete electrice sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

Citește și: Orașul din România în care au fost interzise trotinetele electrice. Nu vor mai fi disponibile în 2023

Trotinetele electrice au fost interzise la Paris și în alte orașe Europene

Începând cu luna septembrie, mersul pe trotinetă electrică nu mai este posibil la Paris. Aici vorbim doar despre trotinetele electrice închiriate. Cei care au votat pentru interzicerea acestora au fost chiar locuitorii orașului.

Locuitorii Capitalei Franței au votat în proporție de 89% pentru interzicerea trotinetelor electrice închiriate, măsura fiind luată în contextul în care numărul accidentelor s-au aflat într-o continuă creștere. Anul trecut au avut loc 450 de astfel de accidente, iar trei persoane și-au pierdut viața.

Paris nu este singurul oraș care a luat această decizie. Barcelona a impus aceleași reguli, la Oslo trotinetele nu pot fi folosite în timpul nopții, la Lisabona toate trotinetele electrice sunt limitate la 20 km/h, iar în Germania este interzisă circulația trotinetelor pe trotuare.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Ce descoperire uluitoare au făcut cercetătorii din Bârlad.
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Cătălin Botezatu, sărut pasional! Cu cine a fost surprins creatorul de modă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Călin Georgescu a dat vestea cea mare. Nimeni nu-l poate împiedica să candideze
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Povestea hotelului Bulevard, devenit acum cel mai fotografiat loc din București. Locul unde era să fie ucis un rege al României
Mediaflux
Cum te pregătești pentru un traseu montan în timpul iernii. Salvamontiștii trag un semnal de alarmă
Spynews.ro
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2024. Cine a câștigat al șaselea battle. Un concurent din echipa verde a fost eliminat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro