Trotinetele electrice au apărut de câțiva ani în țara noastră, iar mulți români prefera să le folosească în locul mașinii sau chiar a bicicletei. Cu toate acestea, mulți nu circulă regulamentar și prezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, dar și pentru pietoni, având în vedere că unele modele pot prinde viteze destul de mari. Aflați în rândurile următoare noile reguli privind utilizarea trotinetelor electrice.
Numărul persoanelor care folosesc trotinetele electrice este în continuă creștere. Acest lucru se datorează faptului că au multe avantaje, unul dintre cele mai importante fiind evitarea traficului aglomerat.
Câteva dintre avantajele folosirii trotinetelor electrice sunt: navetă mai rapidă, costuri mai mici, ușor de utilizat, prietenoase cu mediul, ușor de manevrat, parcare fără probleme și funcționare fără zgomot.
În schimb, trebuie să fim conștienți că trotineta electrică nu este o jucărie. Majoritatea sunt limitate la 25 km/h, însă un accident la această viteză fără echipament de protecție poate fi devastator. Unele ajung chiar și la 60-70 km/h.
Întâlnim și unele dezavantaje atunci când alegem să folosim trotinetele electrice. Chiar dacă sunt mult mai ieftine în comparație cu un scuter electric sau o bicicletă electrică, pentru mulți, prețul este un obstacol. Trotinetele electrice de calitate sunt destul de scumpe. Desigur, găsiți variante și la sub 2.000 de lei, însă cu o autonomie a bateriei mai mică.
Un alt dezavantaj ar fi timpul de încărcare. Oricât de avansată ar fi trotineta pe care ați ales-o, aceasta se va încărca în minim 3-4 ore. Însă, avantajul este că poate fi încărcată oriunde.
În majoritatea țărilor, legile privind circulația cu trotinetele electrice sunt destul de strice. În România încă se dezbate proiectul de lege în ceea ce privește aceste vehicul. Vom dezbate acest subiect în rândurile următoare.
Consiliul General al Municipiului București va reglementa circulația trotinetelor electrice în Capitală, iar pentru a conduce un astfel de vehicul, vârsta minimă va fi de 14 ani. De asemenea, alte prevederi care vor fi dezbătute vizează purtarea unei căști de protecție de către minorii de 16 ani.
De asemenea, este interzis ca mai multe persoane să folosească aceeași trotinetă. Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse doar pe aceasta.
Citește și: Orașul din România în care au fost interzise trotinetele electrice. Nu vor mai fi disponibile în 2023
Începând cu luna septembrie, mersul pe trotinetă electrică nu mai este posibil la Paris. Aici vorbim doar despre trotinetele electrice închiriate. Cei care au votat pentru interzicerea acestora au fost chiar locuitorii orașului.
Locuitorii Capitalei Franței au votat în proporție de 89% pentru interzicerea trotinetelor electrice închiriate, măsura fiind luată în contextul în care numărul accidentelor s-au aflat într-o continuă creștere. Anul trecut au avut loc 450 de astfel de accidente, iar trei persoane și-au pierdut viața.
Paris nu este singurul oraș care a luat această decizie. Barcelona a impus aceleași reguli, la Oslo trotinetele nu pot fi folosite în timpul nopții, la Lisabona toate trotinetele electrice sunt limitate la 20 km/h, iar în Germania este interzisă circulația trotinetelor pe trotuare.