Noi reguli pentru veniturile din chirii în 2024. Ce trebuie să știe toți cei care au dat spre chirie spații sau locuințe
Începând cu anul 2024, veniturile din chirii vor fi supuse unor reglementări fiscale noi, conform ultimelor modificări introduse prin OUG 115/2023. Există noi reguli pentru veniturile din chirii în 2024 pe care toți cei care dau în chirie spații sau locuințe trebuie să le știe.
Reguli noi pentru persoanele care închiriază
Dacă veniturile din chirii sunt încasate de o persoană juridică, nu se aduc modificări semnificative.
Cu toate acestea, pentru persoanele fizice care primesc venituri din chirii, apar câteva schimbări majore:
Vezi și: Cele mai ieftine chirii din București. Unde poți să locuiești cu bani puțini
- La calculul impozitului pe venitul din chirii, se va aplica o cotă forfetară de 20%.
- Nu se mai permite includerea acestor venituri la capitolul veniturilor din activități independente în sistem real. Indiferent de numărul contractelor (inclusiv cele peste 5), sistemul real nu mai poate fi aplicat, iar deducerile posibile sunt limitate la cota de 20%.
Aceste reguli sunt valabile pentru veniturile din chirii obținute începând cu anul 2024.
Noi reguli pentru veniturile din chirii în 2024
Obligația declarării contractelor de închiriere la ANAF rămâne în vigoare prin completarea declarației C168 și, desigur, trebuie declarată și în declarația unică.
În situația în care chiriașul este o persoană juridică și proprietarul este o persoană fizică, regulile privind declararea și plata impozitului suferă modificări semnificative.
Impozitul va fi reținut, declarat și plătit lunar la buget de către chiriașul persoană juridică, asigurând o colectare mai rapidă și treptată a impozitului, spre deosebire de plata anuală până în 2023.
Pentru o mai bună înțelegere a acestor schimbări, prezentăm detaliat ultima situație menționată:
- Se introduce o cotă forfetară de cheltuieli de 20%.
- Chiriașul persoană juridică reține la sursă impozitul, îl declară și îl plătește la stat.
Prin OUG 115/2023, se adaugă un articol nou privind regulile stabilirii impozitului pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, plătite de persoane juridice sau alte entități.
Vezi și: Cine sunt românii care vor primi bani de chirie. Legea a fost promulgată de Iohannis
Astfel, venitul brut, majorat cu cheltuielile stabilite conform contractului și schimbat în venit net prin aplicarea cotei de 20%, devine baza de calcul pentru impozitul de 10%, reținut și plătit lunar la bugetul de stat.
Obligații declarative
Contribuabilii nu sunt obligați să completeze Registrul de evidență fiscală și să țină evidența contabilă.
Obligațiile declarative pentru cei care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor sunt clarificate, iar contribuabilii au la dispoziție 30 de zile pentru a depune declarația unică de impozit și contribuții sociale. Plățile pentru impozitul reținut se fac lunar până la data de 25 a fiecărei luni. De asemenea, se aplică plafoane de contribuție la sănătate în funcție de venituri, cu excluderea CASS pentru veniturile sub 6 salarii minime.
Aceste schimbări vizează și modul de calcul al CASS la veniturile din chirii, separându-l de calculul la veniturile din activități independente. Contribuabilii trebuie să fie conștienți de aceste modificări pentru a evita eventualele neclarități fiscale.