Noi proteste anti-restricții în Capitală și alte orașe. Un bărbat s-a luat la bătaie cu jandarmii în Piața Universității VIDEO
Sunt noi proteste față de restricțiile impuse în România, pentru a doua seară la rând, în București, în Piața Universității, dar și în câteva alte orașe din țară, în contextul pandemiei de coronavirus.
Noi proteste anti-restricții în Capitală și alte orașe
UPDATE 00:07: Protestul este pe final, participanții se retrag din centrul Bucureștiului. Nu au fost înregistrate incidente majore sau victime în Capitală.
UPDATE 23:47: Protestatarii au început să plece. Mai sunt câteva sute pe străzi, în jur de 800 la număr. Un grup mare de oameni a încercat să creeze o diversiune și au început să fuga spre Iancu de Hunedoara și Calea Victoriei.
UPDATE 23:45: Violențe la Craiova în cadrul protestelor. Mai mulți oameni ar fi intrat în conflict cu Jandarmeria. Aceștia s-ar fi îmbâncit violent, iar protestatarii nu purtau măști. Un bărbat s-a ales cu o rană la cap în urma violențelor.
Scene violente și în orașul Brăila. Mai mulți participanți ar fi fost implicați în altercații cu jandarmii.
„Referitor la incidentul de la Brăila, vă informăm că un grup de 12 minori a intenționat deplasarea pe un alt traseu și distrugerea unui indicator rutier. Intervenția jandarmilor a urmărit prevenirea distrugerii indicatorului și menținerea deplasării grupului împreună cu ceilalți protestatari”, menţionează Jandarmeria Brăila.
UPDATE 23:39: Conform antena3.ro, cei care ar fi aruncat cu petarde ar fi membri unei galerii, fără a i se preciza numele.
„Există comportamente specifice unor facţiuni, pe care nu vreau să le categorisesc. Nu sunt probleme la adunarea de protest. Toată lumea va ajunge în siguranţă acasă”, a mărturisit pentru postul tv Antena 3 Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
UPDATE 23:30: Mesaj inedit postat pe pagina de Facebook a partidului AUR:
„România e în stradă. De la Oradea la Constanța și de la Suceava la Craiova. Pentru jurnaliștii care înteleg mai greu: Ăsta nu este un protest AUR, este România care se răscoală”.
UPDATE 23:20: Din mulțimea de protestatari se aruncă cu sticle de plastic, dar și de sticlă. Oamenii au început să arunce cu obiecte contondente, brichete și baterii în jandarmii care s-au echipat cu căști și sunt pregătiți să evacueze toată zona, dacă protestele vor deveni violente. Manifestanții strigă „Ucigașii, ucigașii!” și au incendiat alte măști de protecție în fața Guvernului.
UPDATE 23:05: S-au încins spiritele la protestul din Piața Victoriei. Oamenii au început să arunce cu petarde și mai multe obiecte spre jandarmi, care sunt pregătiți să intervină dacă lucrurile escaladează și se ajunge la violențe. Oamenii care nu aruncau cu obiecte s-au delimitat de cei care agitau spiritele. Dacă lucrurile vor degenera, Piața Victoriei va fi evacuată de jandarmi, care s-au echipat și cu căști, din cauza petardelor aruncate spre ei. Protestatarii au început să le strige jandarmilor „Căștile jos!”, văzând că aceștia și-au luat măsuri de protecție. În plus, jandarmii au venit cu dubele aproape de protestatari, iar oamenii au început să arunce cu sticle de plastic în vehicule.
UPDATE 22:56: Se aruncă cu sticle din plastic și pedarde în jandarmii care se află în fața Guvernului. Aceștia stau în mai multe dispozitive în fața clădirii, au format deja un cordon până aproape de Piața Romană. Protestul decurge fără violență până la ora relatării acestui material. Un protestatar a aruncat cu un PET în cordonul de jandarmi, iar acum scutierii de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara se pregătesc să intervină.
UPDATE 22:30: Piața Victoriei este complet blocată de către protestatarii care au ieșit în stradă, nemulțumiți de restricțiile impuse de Guvern. Oamenii scandează împotriva lui Raed Arafat și și-au dat foc la măștile de protecție, în semn de protest. Cu toate că circulația este interzisă după ora 20:00, în fața Guvernului sunt sute de oameni care au venit cu vuvuzele, steaguri și strigă „Jos masca!”.
La un moment dat, oamenii din Piața Victoriei formaseră trei grupuri, dintre care două au plecat spre alte destinații, în marș. La 22:30, un grup de aproximativ 200-300 de oameni au venit din Piața Romana și s-au alăturat oamenilor din Guvernului, strigând împreună „Libertate, libertate!”.
UPDATE 22:05: Protestele continuă, atât în București, cât și în alte orașe din țară. Sunt sute de persoane care au ieșit în stradă, strigându-și nemulțumirile față de măsurile restrictive luate de autorități. La Craiova, protestul a încins spiritele, iar oamenii au ajuns să se îmbrâncească. Jandarmii au fost nevoiți să intervină, pentru a aplana un conflict. Au existat violențe între protestatarii din Craiova, însă jandarmii au reușit să îi calmeze.
UPDATE 21:30: La protestul din Piața Victoriei participă și liderul sindicatului Metrorex, Ion Rădoi. El a declarat că în momentul în care s-a declanșat greva spontană la metrou el era în concediu. În plus, a mai spus liderul sindicatului, ministrul Transportului nu a răspuns la nicio adresă care îl ruga să participe la discuții.
„Ei știau că nu au nici revendicările, nu s-a întâmplat nimic, nu s-au tăiat salarii, este un conflict de tip cartel pentru că ne-am atins de imperiul subteran al lui Rădoi, acele spații subterane comerciale. Se știe că acolo se întâmplă lucruri oneroase. E o întreagă rețea care coordonează această rețea subterană foarte profitabilă”, a declarat ministrul Transporturilor, la Digi24.
UPDATE 21:20: Protestul anti-restricții din Pitești s-a transformat într-unul cu scandări xenofobe. Oamenii care s-au adunat în stradă pentru a își striga nemulțumirile față de restricțiile impuse de Guvern au început cu scandări de tipul: „Vrem pe stadioane”, „Jos Guvernul!” sau „Libertate, libertate”, ajungând la „Arafat, nu uita, asta nu e ţara ta!”sau „Afară, afară, cu ungurii din ţară”, potrivit ArgesulOnline.ro.
UPDATE 21:15: Liderul partidului AUR a îndemnat locuitorii din București să participe la protestul organizat.
„Piața Universității, îi salutăm pe toți cei care ies pentru libertatea lor, noi suntem partidul libertății, suntem AUR, suntem singurii care luptă pentru români. Daca ni se iau pârghiile demorcatice, pârghiile parlamentare, nu ne lăsăm și mergem pana la capat, pentru demoracție și pentru libertate. Nu traim intr-o democratie in momentul asta.Trăim intr-o dictatura, trăim într-o tară, unde parlamentul este ignorat când se da starea de alerta, traim intr-o tara unde noi ca parlamentari nu putem să aparam interesul atator si atator romani care s-au saturat de aceste masuri idioate. N-ar fi facut ceva in sensul creșterii imunității românilor, numai frică, numai spaimă, inchiderea magazinelor închiderea sălilor de curs, inchiderea scolilor”, a declarat George Simion.
UPDATE 21:15: La Sibiu, Jandarmeria a anunțat că urmează să îi sancționeze pe manifestanții care au încălcat legea. De asemenea, se fac în continuare cercetări pentru a identifica și alte persoane care au participat la protestele din ultimele zile.
UPDATE 21:00: Secretarul de stat Raed Arafat a făcut primele declarații despre proteste și spune că din cauza mobilității crescute în București, rata de infectare va ajunge, în câteva zile, la 7,5, adică momentul în care restricțiile vor fi valabile pe tot parcursul săptămânii. Șeful DSU a precizat că Bucureștiul este momentan la rata de infectare 7,06, iar din cauza protestelor din această seara va ajunge rapid la 7,5.
„Cei care urlă că nu vor măsuri, soluția reală rămâne vaccinarea. Dar România e în frunte cu vaccinarea, dar durează. Asta nu se va rezolva peste noapte. Câteva milioane de doze urmează să intre. În următoarele 2-3 luni concentrarea noastră este să vaccinăm cât mai mulți doritori și să aplicăm unele măsuri care să țină situația sub control”.
”N-am ce să comentez, decât faptul că protestează și vin cu niște puncte de vedere pe care trebuie să le demonstreze. Realitatea în România este alta, în pandemie. Noi am pornit acest val cu secțiile ATI mai pline decât în noiembrie. Acum erau deja 900 de bolnavi, noi eram bucuroși că am coborât sub 1000 și am început să urcăm din nou. Modul în care vin oamenii la spital e o problemă, vin mai târziu, cu forme mai grave, au zis-o colegii care îi consultă. Stăm acasă, ascultăm ce ne zic unii și alții și ne ducem când suntem chiar rău și sunăm la 112. Și atunci ajung mai grav și cei care ajung au nevoie neapărat de internare. Asta e problema din spitale, după care, noi am lucrat pe detașare de personal, dar și aici, arsenalul de detașări are limitele lui, legea permite o detașare, noi am detașat de câte două ori. Sunt mai multe aspecte în acest val, să nu uităm că vorbim de o tulpină nouă, care poate să se răspândească mai ușor”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.
El a vorbit și despre cazul celebrei cântărețe Cornelia Catanga, cea care s-a tratat acasă cu Ivermectină. Raed Arafat a declarat că medicina nu se face vorbind despre un caz individual. El a avertizat că situația în România nu este deloc bună, iar asta pentru că există în continuare o tendință de creștere alarmantă a cazurilor covid-19.
„Deci, încă o dată, nu putem să luăm cazurile individuale și să spunem că medicina se face după cazurile individuale. Nu putem merge după un caz și să spunem ca așa e peste tot. Situația continuă să crească. Din fericire, suntem cu o creștere lentă, care totuși, până acum, schițează că ajunge la un platou, dar nu suntem siguri. Există o tendință de creștere. Am să dau cifre comparative, să luăm număr total cazuri active, 77.082 de cazuri în 29 martie. Unde eram în 6 martie? La 47.912. Deci, luați cifrele și haideți să le comparăm. În 1 februarie eram la 35.000, cea mai joasă cifră, 34.000 am ajuns în 14 februarie, apoi am ajuns să creștem. Avem mai multe decât dublu și acest lucru poate lua o tendință de creștere mai abruptă.
Cei care urlă și nu spun că nu le plac măsurile, să ne spună ei, dacă noi vedem creșteri pe cifre chiar dacă nu sunt exponențiale, dar au impact. Unul care iese de la terapie intensivă, dacă e să îl stabilizezi până iese, e blocat patul ala 15-20 de zile, dacă din spate tot vin cazuri. E normal că depășești numărul. E clar că iei măsuri să limitezi mobilitate. E o dovadă științifică, cu cât crește mobilitatea, cu atât crește răspândirea. Unul dintre județele care schițează o scădere e Timișoara, acolo unde lumea era supărată. A trecut de la cifra 8 la cifra 7. Clar că acolo ceva a fost că începe să se schițeze o scădere. Bucureștiul a crescut continuu. Azi suntem la 7,06. Nu știm unde o să ajunge mâine, poimâine. Foarte probabil să ajungem la 7,5. La modul în care crește acum, nu e exclus. În câteva zile probabil. Și vor intra măsurile pe tot parcursul săptămânii, nu doar în weekend. Mobilitatea continuă, noi sfătuim să fie cât mai multă lume la telemuncă, program de muncă decalat. Eu am oameni care muncesc la distanță (…) am făcut această decalare ca instituție publică. Orice instituție trebuie să facă asta, plus sectorul privat. Ar reduce contactul și partea de aglomerație pe momente cheie, metrou, autobuze, troilebuze și așa mai departe”, a continuat Arafat.
UPDATE 20:40: Sute de manifestanți protestează în București și au blocat ieșirea din Pasajul Victoriei. Mulți dintre cei care au ieșit în stradă, nemulțumiți de restricții, nu poartă mască de protecție. În timp ce unii au rămas în fața Guvernului pentru a protesta, ceilalți au plecat spre Bulevardul Lascăr Catargiu, însă nu se știe încotro se îndreaptă. Oamenii sunt nemulțumiți din cauza restricțiilor din București, care presupun închiderea magazinelor de la ora 18:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar circulația este interzisă după ora 20:00.
Câțiva angajați ai Metrorex s-au alăturat și ei protestului din Capitală, alături de liderul lor Ion Rădoi. Mai mult, sindicatul Metrorex a anunțat astăzi că va protesta în Piața Victoriei, amenințând cu o nouă grevă.
UPDATE 20:15: Centrul Capitalei a fost blocat de către prostestari. Manifestațiile sunt organizate de partidul AUR și au loc în mai multe orașe din România, printre care Galați, Constanța, Sibiu și Cluj Napoca, acolo unde s-au strâns deja câteva sute de oameni. Printre protestatarii din Capitală se află și senatoarea Diana Șoșoacă, dar și George Simion.
Au existat și incidente la protestele din țară. În Botoșani, un bărbat era la un pas să moară, după ce i s-a făcut rău și s-a prăbușit pe stradă.
„În această seară, pe timpul desfășurării manifestării de protest organizate în municipiul Botoșani, unui bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani i s-a făcut rău, fiind observat de jandarmii care asigurau ordinea și siguranța publică în momentul în care acesta s-a prăbușit în mijlocul manifestanților.
Jandarmii i-au acordat primul-ajutor și au solicitat sprijinul unei ambulanțe în vederea îngrijirilor medicale de specialitate”, informează Jandarmeria. Bărbatul se află în prezent la spital.
În Constanța, protestul a debutat la Prefectură, unde s-au adunat aproximativ 200 de oameni. Au plecat în marș spre Centrul vechi, centrul orașului și casa de cultură a sindicatelor. Pe parcursul manifestației, s-au adunat aproape 400 de oameni, care au scandat „Jos Arafat!” și „iesiți din case!
De altfel, la manifestația din Piața Universității, un bărbat a fost ridicat de către jandarmi. Amintim că protestele sunt organizate de partidul AUR. În Piața Universității din București, la ora aceasta, protestează 200 de persoane, majoritatea protestatarilor nepurtând masca de protecție. Aceștia scandează ”libertate” și ”jos Guvernul”. Mai mult, protestatarii au mai adus și un banner mare cu mesajul ”Libertate”. Dar unul dintre manifestanți a fost ridicat de către jandarmi, fiind luat pe sus și băgat într-o dubă a Jandarmeriei. Jandarmii au spus că în momentul în care au dorit să îl legitimeze, deoarece nu purta mască, el a devenit violent și i-a lovit pe aceștia cu picioarele. De menționat este că la protestul din Piața Universității participă și lideri ai partidului AUR, alături de George Simion.
”Bărbatul a refuzat să poarte masca de protecţie, motiv pentru care i s-a pus în vedere să se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii şi a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoţi la secţia de poliţie, în vederea stabilirii identităţii, conform procedurii în vigoare. A încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor şi a lovit cu picioarele. Prin urmare, a fost reţinut şi condus la secţia de poliţie, pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.
Mâine seară au loc proteste față de restricțiile impuse în România în mai multe orașe, între care Constanța, Cluj-Napoca, Galați și Sibiu, iar la manifestații vor participa câteva sute de oameni.
Ce a anunțat partidul AUR
Partidul AUR a anunțat azi, pe Facebook, că la ora 17.00 va organiza proteste contra restricțiilor anti-pandemie în fața prefecturilor din toate județele și în Piața Universității din Capitală.
”România fierbe și își vrea libertatea înapoi. Guvernul e surd și mut. Presa corupta tace complice. Astăzi (ora 17:00) ieșim, din nou, în stradă, în fața Prefecturii din fiecare județ. În București ne vom alătura protestului din Piața Universității. Libertate!”, a susținut AUR. Într-o postare anterioară, duminică, AUR spunea că ”trăim într-un stat în care Guvernul își sechestreză proprii cetățeni și îi terorizează zi de zi cu amenințări, statistici panicarde și amenzi. Suntem cu toții în arest la domiciliu pentru o faptă pe care nimeni nu a comis-o.”
De precizat este că mii de oameni au protestat, în noaptea de duminică spre luni, în marile orașe ale țării vizavi de noile restricții impuse pentru limitarea pandemiei. În București, protestul s-a terminat în jurul orei 4.00. S-a scandat „Jos masca”, Jos restricțiile”.
Azi, ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus, că peste 4.000 de români au participat ieri la protestele privind noile măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Tot ieri, Jandarmeria Română a spus că au avut loc proteste antirestricții în 24 de localități, fiind date, până acum, organizatorilor și participanților, 219 amenzi în valoare totală de peste 99.000 de lei.