Noi obligații pentru crescătorii din România. Regulamentul european a fost emis recent

de: Ștefan R. Apostol
04 02. 2022

Atât pentru animale, cât și pentru oameni, prevenirea nu este doar mai bună decât vindecarea. Prevenirea este și mai eficientă din punct de vedere al costurilor. Dar pentru crescătorii de animale care își desfășoară deja activitatea cu marje reduse, poate fi dificil să recunoască economiile invizibile pe care le presupune evitarea unui focar de boală. Așa se face că Uniunea Europeană a impus noi reguli crescătorilor de animale, cu privire la modul de administrare al medicamentelor veterinare, măsuri de care toți producătorii de animale vor trebui să țină cont, și să consulte medicii veterinari.

Uniunea Europeană a impus noi reguli crescătorilor de animale

La finalul lunii ianuarie 2022, UE a publicat Regulamentul privind medicamentele de uz veterinar, Regulamentul (UE) 2019/6, care devine aplicabil. Acesta conține noi măsuri de stimulare a inovării și de creștere a disponibilității și a accesului la medicamente veterinare sigure și de înaltă calitate pentru medicii veterinari, fermierii și proprietarii de animale de companie în vederea tratării și prevenirii bolilor animalelor și sprijină, de asemenea, acțiunea Uniunii Europene împotriva rezistenței antimicrobiene.

Prevenirea prin vaccinare, biosecuritate sau printr-o bună hrănire și adăpostire poate scuti de costurile bolilor animalelor, fără ca autoritățile și industria să cunoască vreodată cu adevărat întreaga cifră în joc. De exemplu, un singur focar de gripă aviară a costat numai în Țările de Jos aproximativ 150 de milioane de euro în 2003, iar aproximativ 30 de milioane de păsări au fost sacrificate. Marea Britanie se confruntă cu pierderi similare din cauza focarului record aflat în curs.

„Ziua de astăzi marchează începutul unei noi ere în reglementarea medicamentelor pentru animale. Instrumentele și sistemele introduse de noul regulament vor asigura tuturor părților interesate un acces mai larg la informațiile privind medicamentele pentru animale și vor permite, de asemenea, o monitorizare sporită a efectelor secundare suspectate.

Este important faptul că utilizarea prudentă și responsabilă a antimicrobienelor la animale este acum încorporată în regulament și ne va ajuta să luptăm împotriva rezistenței la antimicrobiene.”, a declarat directorul executiv al EMA, Emer Cooke.

Prevenirea este mai bună decât vindecarea

Noile norme instituie o serie de măsuri pentru a limita dezvoltarea de focare de boli, asigurând în același timp că tratamentele necesare rămân disponibile pentru animale și oameni, o adevărată abordare corectă. Noile dispoziții prevăd că utilizarea preventivă a antimicrobienelor este permisă numai în circumstanțe excepționale și introduc posibilitatea de a restricționa sau de a interzice utilizarea unor antimicrobiene importante la animale, rezervându-le pe cele mai importante dintre acestea pentru tratamentul anumitor afecțiuni la om, se spune în regulamentul UE.

Noul regulament conține măsuri care vor simplifica procesele de reglementare, încercând să reducă sarcina administrativă pentru deținătorii actuali de autorizații de introducere pe piață și pentru dezvoltatorii de medicamente veterinare noi și inovatoare, pentru a încuraja în continuare inovarea și dezvoltarea medicamentelor, explică directorul executiv al EMA, Emer Cooke.

Odată cu intrarea în vigoare, vineri, 28 ianuarie, a noilor norme UE privind medicamentele de uz veterinar, accesul crescătorilor de animale va fi la o gamă mai largă de opțiuni în ceea ce privește prevenirea bolilor. Acest lucru ar trebui să fie privit ca o oportunitate de a investi, mai degrabă decât ca un cost inițial cu randamente greu de cuantificat, mai spune Emer Cooke.

Noile reguli vizează atât crescătorii de animale din fermele de profil, cât și micii fermieri care cresc păsări, porci și vite, fie pentru consumul familiei, fie pentru vânzarea la piață.

Regulamentul va limita comerțul cu medicamente pentru animalele bolnave, iar vânzarea și folosirea tratamentelor se va face doar după un consult de specialitate și sub supravegherea medicului veterinar.”, spun medicii veterniari din România.

O multitudine de beneficii noi crescătorilor de animale din UE

Una dintre principalele modificări aduse de noile regulamente este aceea că rețetele veterinare vor deveni valabile în întreaga UE, ceea ce va oferi crescătorilor de animale o mai mare flexibilitate în ceea ce privește accesul la medicamente pentru mai multe specii și în mai multe țări.

Datorită disponibilității mai mari a medicamentelor pentru animale și a altor produse care stimulează imunitatea la boli, fermierii și medicii veterinari vor fi mai bine plasați pentru a preveni și a răspunde la amenințările și provocările unice în materie de sănătate cu care se confruntă animalele lor.

Cercetările sugerează că fermierii care elaborează împreună cu medicul veterinar planuri de acțiune specifice pentru fiecare turmă pot contribui la creșterea productivității prin prevenirea bolilor și a stării de sănătate precare.

De exemplu, un studiu a constatat că strategiile personalizate de reducere a bolilor și a utilizării antibioticelor au condus la o creștere zilnică mai mare în greutate, la o mortalitate mai mică și la o rentabilitate mai mare în fermele de porci.

Noile norme au, de asemenea, potențialul de a stimula mai multe inovații și descoperiri în domeniul cercetării și dezvoltării în domeniul veterinar, atât prin eliminarea sarcinilor administrative legate de introducerea de noi produse pe piață, cât și prin deschiderea accesului pe piață.

Proces de aprobare simplificat pentru produsele veterinare

În același timp, un proces de aprobare mai simplificat pentru produsele veterinare, în special cele utilizate pentru specii minore sau pentru boli neobișnuite, va face ca dezvoltarea de vaccinuri și produse să fie mai rentabilă pentru exploatațiile mai mici, aducând mai multă diversitate și concurență în sector.

De asemenea, dacă se va permite ca medicamentele veterinare să fie importate mai ușor în UE și, în unele cazuri, din țări terțe, Europa va deveni o piață mai atractivă pentru marii producători.

Baza de date a medicamentelor aprobate și sistemul de boli cu declarare obligatorie

Odată cu eliminarea unora dintre barierele și obstacolele din calea inovării, fermierii și medicii veterinari europeni vor beneficia probabil de produse de ultimă generație, mai accesibile și mai eficiente în reducerea riscului de îmbolnăvire.

În cele din urmă, o nouă bază de date la nivelul UE cu medicamente pentru animale aprobate va permite medicilor veterinari și fermierilor să afle unde ar putea fi disponibil un medicament sau un tratament și să ia în considerare posibile alternative.

Mai exact o resursă valoroasă, având în vedere că trei sferturi dintre medicii veterinari caută medicamente zilnic sau săptămânal. Acest lucru va maximiza șansele de a găsi cel mai potrivit produs în funcție de circumstanțele specifice ale fermierului și va crește probabilitatea de succes în menținerea animalelor sănătoase și fără boli.

Între timp, un nou sistem pentru bolile cu declarare obligatorie introdus în cadrul Legii privind sănătatea animală va însemna, de asemenea, o mai mare coerență în întreaga Europă în ceea ce privește amenințările iminente și apropiate ale bolilor, spuns pecialiștii din domeniu.

Concluzie

Acest lucru este deosebit de important în cazul unor boli precum gripa aviară, pesta porcină africană și altele, care se bazează pe măsuri de biosecuritate pentru izolare, ceea ce face ca avertizările timpurii să fie esențiale pentru prevenirea răspândirii focarelor.

În concluzie, ar putea fi tentant pentru fermieri să considere prevenirea bolilor ca fiind un cost suplimentar pe lângă cheltuielile zilnice, mai ales dacă ei consideră că riscul este scăzut. Dar prevenirea focarelor nu numai că îi ajută să evite pierderile directe și indirecte inutile, precum și suferința animalelor, ci și maximizează productivitatea sectorului. Prevenirea este mai bună și, în cele din urmă, mai profitabilă decât orice tratament.