Cod rutier 2019. 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știe șoferii, înainte de a-și monta anvelopele de iarnă. Amenzi usturătoare dacă se omite acest detaliu

Cod rutier 2019. 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știe șoferii, înainte de a-și monta anvelopele de iarnă. Amenzi usturătoare dacă se omite acest detaliu

Șoferii riscă amenzi usturătoare, dacă nu respectă câteva reguli esențiale, atunci când își montează anvelopele de iarnă. Agenții de la Rutieră pot ajunge să vă amendeze dacă nu sunt respectate anumite norme, în ceea ce privește cauciucurile, pe perioada friguroasă. E vorba despre sancțiuni usturătoare, de până la câteva sute de lei, pe care românii le vor avea de achitat dacă nu sunt în conformitate cu standardele impuse de Codul Rutier.

Cod rutier 2019. 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știe șoferii, înainte de a-și monta anvelopele de iarnă

Orice autoturism trebuie să fie echipat cu anvelope de iarnă, pentru o bună funcționare a traficului, mai ales că urmează o perioadă cu precipitații sub formă de lapoviță sau ninsoare. În lunile în care vor trebuie să aibă montate pe mașină aceste cauciucuri, șoferii trebuie să mai știe și că pot fi oricând trași pe dreapta, pentru un control de rutină din partea polițiștilor de la Brigada Rutieră. Pentru a evita atât neregulile tehnice, dar și amenzile consistente, ce pot ajunge și până la suma de 725 de lei, trebuie să vă asigurați că urmați câțiva pași esențiali.

Cod rutier 2019. 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știe șoferii, înainte de a-și monta anvelopele de iarnă. Amenzi usturătoare dacă se omite acest detaliu
Calitatea cauciucurilor de iarnă este cea care trebuie să primeze și să influențeze luarea unei decizii pentru șoferi

Specialiștii auto sunt de părere că anvelopele de acest tip trebuie montate atunci când afară s-au instalat deja temperaturi de 7 grade Celsius. Este obligatoriu să le aveți montate în lunile de iarnă, fiind o regulă clară a Codului Rutier. Înainte de montarea unui set de cauciucuri, în pregătirea pentru condițiile de iarnă, trebuie avută foarte mare grijă la martorii de uzură. Aceștia trebuie atent analizați, pentru că riscă să prezinte semne de uzură, dar și să atragă cu sine amenzi, dacă anvelopele sunt mult prea vechi. Martorii de uzură de la cauciucurile de iarnă nu trebuie să fie mai mici de 4 milimetri.

Ce trebuie să știe orice șofer despre anvelopele de iarnă

Indicele de viteză este vizibil pe flancul pneului – sub forma unei litere sau a unui grup de două litere. De exemplu, „S” sau „ZR”. Fiecare literă sau grup de litere corespunde unei anumite viteze maxime. Indicele de viteză S înseamnă că anvelopele mașinii au fost produse pentru a fi utilizate optim la o viteză de maximum 180 de kilometri pe oră.

Foarte important mai este și indicele de viteză, când vine vorba despre anvelopele de iarnă. Orice șofer trebuie să cunoască modul în care acesta se interpretează corect, fiind cel care ne semnalează viteza maxima de utilizare la care poate fi rulată o anvelopă. Indicele de viteză se regăsește înscris vizibil pe flancul pneului, fiind sub forma unei litere, fie a unui grup de două litere, precum „S” sau „ZR”. Fiecare literă semnifică o anumită viteză maximă. Spre exemplu, litera „S” este folosită pe anvelope pentru a arăta că au fost produse pentru a fi rulate la viteza maximă de 180 de kilometri pe oră.

La fel de esențial de cunoscut este și indicele de încărcare sau de sarcină. Acesta este vizibil tot pe flancul anvelopei, chiar în zona în care este marcat și indicele de viteză. În majoritatea cazurilor este semnalizat printr-un număr cu două sau trei cifre, iar indicele de încărcare le va arăta șoferilor ce greutate maximă poate să suporte fiecare cauciuc, la o presiune de rulare optimă. Mai mult, citirea corectă a simbolurilor de pe pneuri va fi întotdeauna în ajutorul oricărui șofer, de aceea, trebuie să știți ce semnifică fiecare dintre acestea. Pe lângă marcajele enumerate deja, mai există și altele de care trebuie ținut cont, potrivit a1.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI