29 sept. 2024 | 16:24

Noi avertizări ANM: Cod portocaliu și cod galben de lapoviță și ninsoare. Harta zonelor vizate

Vremea Meteo
Noi avertizări ANM: Cod portocaliu și cod galben de lapoviță și ninsoare. Harta zonelor vizate

La Bâlea Lac a căzut prima ninsoare din acest an, marcând începutul sezonului rece pe Transfăgărășan. După-amiaza zilei de duminică a adus primii fulgi de zăpadă, iar temperatura în zonă a coborât la -1 grad Celsius. Conform prognozelor emise de meteorologi, mai multe regiuni montane din țară vor fi afectate de lapoviță și ninsoare, însoțite de intensificări ale vântului.

Meteorologii au emis două avertizări importante. Prima, un cod portocaliu valabil de pe 29 septembrie, ora 20, până pe 30 septembrie, ora 10, vizează zonele din Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini de peste 1700 m. În aceste regiuni, precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va bate cu rafale de până la 90 km/h.

După aceea, pe 30 septembrie, de la ora 10 până pe 1 octombrie, ora 10, intră în vigoare un cod galben, continuând să afecteze aceleași zone montane.

Cod roșu la Galați, 23 de localități evacuate

Pe lângă ninsorile din munți, majoritatea regiunilor din România se vor confrunta cu ploi puternice și vânt intens. Duminică, o mare parte a țării este sub cod galben de ploi torențiale și instabilitate atmosferică. Meteorologii au emis chiar și un cod roșu pentru județul Galați, unde precipitațiile abundente și vântul puternic vor persista până luni seara.

În intervalul 29 septembrie, între orele 10 și 20, codul galben va afecta majoritatea teritoriului, cu ploi intense și vânturi puternice, iar în anumite zone, vor fi însoțite de descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă pot atinge valori de până la 40 l/mp, iar local chiar peste 50 l/mp. În Muntenia și Moldova, rafalele de vânt vor depăși 70 km/h.

Codul portocaliu va afecta nordul și estul Olteniei, mare parte din Muntenia și sudul Transilvaniei, unde cantitățile de precipitații vor fi semnificative, ajungând până la 70 l/mp. După ora 20 a zilei de duminică și până în dimineața zilei de 30 septembrie, meteorologii au anunțat un nou cod galben de ploi pentru Oltenia, vestul Munteniei și părți din Transilvania, unde aversele vor continua, iar vântul va sufla cu intensitate.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Orașul din România de unde pleacă toți locuitorii. Zona este superbă, cândva era un important centru industrial, însă oamenii nu mai vor să locuiască aici
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Cei mai controversați concurenţi de la Insula iubirii s-au împăcat. Telespectatorii se revoltă
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Caută semnul pe cutie! Medicamentele pe care șoferii nu trebuie să le ia. Vor rămâne fără permis
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
BANI mai MULȚI LA PENSIE! CE ADEVERINȚE trebuie DEPUSE de FAPT
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Il mai știi pe Emiluț, copilul devenit viral pentru că nu voia să meargă la grădiniță? Cum arată acum, la 12 ani
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro