Pentru a sărbători anul acesta, cea de-a șaisprezecea ediție a Nopții Europene a Muzeelor, de data de 14 noiembrie 2020, peste 60 de muzee și operatori culturali din toată țara, s-au înscris la eveniment. Iată ce se întâmplă la Noaptea Muzeelor 2020.
Muzeele şi organizaţiile culturale înscrise sunt rugate de către Reţeaua Naţională a Muzeelor, să își desfășoare proiectele pe care le-au programat, numai până la ora 21:00. Activitățile trebuie adaptate la noua legislație guvernamentală care face referire la activităţile care implică publicul şi la restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte.
Oferta Nopții Muzeelor 2020, actualizată, poate fi consultată de către participanți, pe site-ul https://noapteamuzeelor.org. Aceștia mai sunt rugați de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, ca pentru siguranța lor, să verifice și canalele de comunicare ale instituțiilor culturale care sunt implicate, unde pot vedea actualizările de ultimă oră.
Potrivit celor de la news.ro, managerul, Dragoş Neamu, de la Noaptea Muzeelor 2020, ar fi declarat următoarele:
„Noaptea Muzeelor a fost afectată profund de actualul context pandemic pe care-l trăim. După cum bine ştim, ediţia 2020 trebuia să fie organizată, ca de obicei, în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul la mijlocul luni noiembrie. Situaţia este din ce în ce mai incertă, dar siguranţa oamenilor este pe primul loc. De aceea, în funcţie de măsurile impuse de către autorităţile statului, evenimentele din offline ar putea fi oprite, deci programul propus pe platforma Noaptea Muzeelor ar putea suferi modificări până în ziua de 14 noiembrie. În acest caz, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi organizate în mediul virtual, unde, pe lângă ofertele punctuale ale muzeelor şi organizaţiilor participante, am pregătit şi alte două proiecte digitale de anvergură”, a declarat Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor.
Pentru Noaptea Muzeelor 2020, sunt pregătite două categorii de proiecte digitale care sunt dedicate muzeelor, de către Rețeaua Națională a Muzeelor:
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, recomandă persoanelor în vârstă și care sunt vulnerabile din punct de vedere al sănătății să participe la aceste eveniment online, unde muzeele care participă, dar și RNMR, au pregătit proiecte interesante.
Noaptea Muzeelor este organizată pe plan european, acest proiect fiind inițiat acu 16 ani, de către Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor
Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR), a inițiat acest proiect și în țara noastră. Peste 150 de muzee și entități din întreaga tară, au fost mobilizate în anul 2019, de către Noaptea Muzeelor și au interacționat peste 1.000.000 de persoane.