„Nina! Felix! Pisi!” Pisicile sunt capabile să-și recunoască numele. Studiul care încearcă să arate că sunt istețe

Autor: Iorgu Ianusi - 20:21, 05 apr. 2019
Foto: Safecat.org

Pisicile de companie au capacitatea să îşi recunoască numele, lucru de care cățeii sunt capabili fără probleme, arată un studiu prezentat de Press Association și citat de AGERPRES.

Un grup de cercetători din Japonia a dorit să investigheze modul în care pisicile domestice pot face diferenţa între diferite cuvinte utilizate în limbajul uman. Dacă abilitățile câinilor au fost demonstrate de-a lungul timpului, experții niponi au vrut să demonstreze că și pisicuțele pot fi la fel de istețe.

Experimentul a constat în evaluarea modului în care pisicile reacţionează când îşi aud numele, rostit de stăpânii lor într-un şir de substantive alese la întâmplare. Ulterior, în cadrul altui test, aceleaşi cuvinte au fost rostite de o persoană străină.

Pisicile reacționează când își aud numele. Unele chiar se bucură

Felinele de companie au manifestat reacţii care indică recunoaşterea: au ciulit urechile și au mișcat capul. În unele cazuri, mult mai puține, au arătat mai mult entuziasm, precum mişcarea cozilor sau emiterea unor sunete.

Autorii studiului au apreciat că pisicile reacţionează diferit la propriile lor nume pentru că le asociază cu lucruri diferite. Uneori sunt chemate pentru a primi o recompensă, alteori pentru a fi pedepsite, îmbăiate sau duse la veterinar.

Atsuko Saito, specialistă la Universitatea Sophia din Tokyo, consideră că stăpânii pot comunica destul de ușor prin cuvinte și cu pisicile:

„Spre exemplu, le-am putea învăţa pe pisici că obiectele sau locurile periculoase sunt menţionate prin enunţuri specifice.”

Experta îi încurajează pe cei care dețin pisici să depună eforturi să comunice prin cuvinte cu acestea:

„Această lucrare vine cu noi informaţii despre capacitatea pisicilor de a comunica cu oamenii; clarificarea în continuare a abilităţilor de comunicare ale acestora ar putea îmbunătăţi starea de bine, atât a oamenilor, cât şi a pisicilor.”

Ce spun cercetătorii britanici?

Și alte studii au scos în evidență capacitatea pisicilor de a răspunde la comenzi emise prin cuvinte de stăpânii lor.

Potrivit AGERPRES, un studiu realizat în Marea Britanie şi publicat la sfârşitul anului 2018 în publicația Learning & Behavior, câinii nu ar avea o inteligenţă deosebită dacă sunt comparaţi cu alte animale domestice sau sălbatice.

Între alte concluzii, studiul arăta că, în comparaţie cu câinii, pisicile se descurcă cel puţin la fel de bine la identificarea oamenilor după voce.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI