Nicolas Sarkozy merge la închisoare. Ce sentință are de executat după gratii pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale

Nicolas Sarkozy merge la închisoare. Ce sentință are de executat după gratii pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale
Nicolas Sarkozy primește pedeapsa cu închisoarea pentru finanțarea campaniei

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare . În vârstă de 66 de ani, fostul președnte a fost găsit vinovat într-un tribunal din Paris. Decizia a venit pe fondul acuzațiilor de cheltuire a zeci de milioane de euro în campania sa din 2012.

Nicolas Sarkozy primește pedeapsa cu închisoarea pentru finanțarea campaniei

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare pentru finanțare ilegală, însă el nu va fi închis. Fostul președinte își va ispăși pedeapsa acasă cu o brățară electronică, a decis instanța.

Fostul președinte francez neagă orice acțiune și se așteaptă să facă apel împotriva hotărârii. Este a doua sa condamnare de un an pe care acesta o primește. În martie, el a devenit primul fost președinte al Franței care a primit o pedeapsă privativă de libertate.

Pepdeapsa îi era dată pentru corupție și trafic de influență, dar rămâne liber în așteptarea apelului la această sentință. La ultimul proces, Sarkozy a fost acuzat, alături de alți 13 inculpați, pentru rolul lor în așa-numitul scandal „Bygmalion”.

UMP a depășit aproape dublul plafonului

Procurorii au spus că partidul UMP al fostului președinte a depășit aproape dublul plafonului de 22,5 milioane de euro. Apoi a încercat să ascundă costurile prin angajarea unei firme de PR numită Bygmalion pentru a factura partidul, nu pentru campanie.

Joi, instanța din Paris a decis că, deși fostul președinte Nicolas Sarkozy ar fi putut să nu cunoască detaliile complete ale fraudei, el trebuie să fi văzut că s-au încălcat limitele și nu a făcut nimic în acest sens.

Este cea mai recentă provocare juridică pentru Nicolas Sarkozy, care a exercitat un mandat de cinci ani ca președinte din 2007. În 2012, și-a pierdut șansa de re-alegere în fața socialistului François Hollande. De atunci a fost vizat de mai multe anchete penale.

Nicholas Sarkozy a fost reținut în 2014 într-o anchetă separată

La începutul acestui an, a primit o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare pentru că a încercat să mituiască un judecător în 2014. Sarkozy a fost reținut în 2014 într-o anchetă separată privind presupusele abuzuri de finanțare a campaniei.

Guéant, care gestiona campania prezidențială a lui Nicholas Sarkozy în 2007, a declarat marți  că „nu a văzut niciodată un ban din finanțarea libiană”. El a fost pus sub investigație formală la începutul acestui an pentru un transfer bancar de 500.000 de euro în 2008. Acesta a negat acțiunile și a susținut că banii provin din vânzarea a două tablouri, conform BBC.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI