Nicolae Ceaușescu nu avea niciodată bani la el. Ce nu îi lipsea, însă, niciodată din buzunar

de: Alexandra Chivu
29 08. 2019

Nicolae Ceaușescu era un om tipicar. Printre obiceiurile sale se aflau și lăsarea banilor și a buletinului acasă. Ce nu îi lipsea, însă, niciodată din buzunar?

Nicolae Ceaușescu nu avea niciodată bani la el

Nimeni nu l-a văzut vreodată pe Ceaușescu având bani la el sau măcar un portofel. De altfel, se povestește că dictatorul nu avea la el nici măcar actele de identitate, căci toată lumea îl cunoștea și nu avea nevoie de un astfel de document. Cel care a dezvăluit aceste amănunte a fost Marin Neagoe, șeful Direcției a V-a a Securității. Oficialul, unul dintre personajelele care mergea peste tot cu Președintele Republicii Socialiste România și îl cunoștea destul de bine pe dictator.

Printre obiceiurile lui Ceaușescu se aflau și lăsarea banilor și a buletinului acasă

„Nu l-am văzut niciodată pe Ceauşescu cu bani la el. Nu avea niciodată nevoie de bani, nici în ţară şi nici în vizitele externe pe care le făcea. El mânca la Gospodăria de Partid, avea frizer, croitor, tot ce-i trebuia, deci n-avea el nevoie de bani. La restaurant n-a fost niciodată, toată viaţa lui, deci n-a avut de plătit vreo notă”, a povestit Marin Neagoe

Ce nu îi lipsea, însă, niciodată din buzunar

Însă, existau și momente când era nevoit să aibă un document asupra lui. Este vorba despre pașaport, singurul act pe care îl purta în buzunare, dat fiind că era nevoie de el atunci când călătorea în străinătate în vizită de lucru.

Cât despre tabieturile cuplului, acestea surprindeau oamenii ”din interior”.  Ele erau în concordanță cu strictețea pe care o afișau poporului. Oameni tipicari și ordonanți, pentru care nu exista zi în care să își arunce hainele pe scaun după ce se schimbau. Ceaușescu avea un suport de haine al lui și numai acolo își așeza obiectele vestimentare astfel: ciorapii îi împăturea pe pantofi, pantofii pe suport și hainele pe umeraș, la dungă.