Nicolae Ceaușescu, ironizat public de o personalitate marcantă a acelor vremuri. Reacția dictatorului a stârnit și mai tare râsul

Nicolae Ceaușescu, ironizat public de o personalitate marcantă a acelor vremuri. Reacția dictatorului a stârnit și mai tare râsul
Nicolae Ceaușescu a fost ironizat public de Salvador Dali

Nicolae Ceaușescu a fost de puține ori criticat pe față de personalitățile din perioada comunismului, însă fostul dictator a fost ironizat public de Salvador Dali în momentul în care i s-a făcut un sceptru regal, după numirea în fruntea țării. Reacția lui Ceaușescu a stârnit și mai tare râsul în rândul intelectualilor.

Nicolae Ceaușescu a fost ironizat public de Salvador Dali

În 1974, Nicolae Ceaușescu a fost numit în funcția de președinte al Republicii Socialiste România, iar la scurt timp i s-a făcut un sceptru regal pentru a sărbători evenimentul. Fostul șef de stat a fost fotografiat, iar poza a făcut înconjurul lumii, stârnind amuzamentul celor care o priveau. Nu s-a găsit însă nimeni să îl critice pe cel care ceruse ca sceptrul să fie copiat după cel al regelui Ferdinand I, dar precizase că însemnele regalității trebuie neapărat înlocuite cu cele ale Partiului Comunist Român. Astfel a devenit Ceaușescu primul șef de stat dotat cu un sceptru.

Imaginea a ajuns și la Salvador Dali, unul dintre cei mai apreciați pictori spanioli din toate timpurile și o personalitate marcantă a acelor vremuri. Artistul s-a amuzat copios și i-a trimis dictatorului o telegramă în care îl felicita, desigur, în mod ironic.

„Am apreciat profund demersul dumneavoastră istoric de instaurare a sceptrului prezidenţial. Cu respect, Salvador Dali”, i-a scris artistul lui Ceaușescu.

Telegrama primită de Ceaușescu de la Salvador Dali
Telegrama primită de Ceaușescu de la Salvador Dali

Cum era de așteptat, fostul președinte al României nu s-a prins că este vorba de o ironie și a cerut să fie publicată telegrama în ziarul Scînteia, stârnind de această dată amuzamentul intelectulilor din țară.

Potrivit site-ului Wikipedia, Salvador Dali „a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-media pentru a-și spori averea și gloria.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI