Indiferent de motive, ni s-a întâmplat, măcar odată, să nu putem dormi cum trebuie noaptea. Problema insomniei este una la nivel mondial, și specialiștii încă sunt în căutarea motivelor reale din spatele acestei disfuncții. Insomnia, spun statisticile, afectează mai mult de jumătate din populația lumii, iar cifrele sunt în creștere.
Specialiștii care se ocupă cu știința somnului, arată o lipsă de somn șocantă la nivel mondial. Lipsa somnului la nivel mondial ne face pe majoritatea să adormim la locul de muncă și este o problemă. Insomnia a devenit una din disfuncțiile cele mai importante când vorbim de randamentul nostru la locul de muncă.
Pentru mulți somnul a devenit o marfă aproape de neatins. Un lux rezervat celor puțini norocoși care nu simt diferitele responsabilități care îi trag în mii de direcții simultan. A fi nevoit să lucrezi cu normă întreagă, să ai grijă de familie, să stai cu prietenii și să găsești timp pentru sală, lasă puțin timp prețios pentru somn.
Există, de asemenea, aspectul competitiv al pierderii somnului. Acesta se întâmplă atunci când acei oameni care se forțează constant să realizeze acest lucru în detrimentul unei odihni adecvate. În 1942, 8 ore de somn era norma, acum 6,8 este media orelor de somn. În total, această datorie de somn acumulată la nivel mondial este un mare semnal de alarmă.
La nivel mondial a fost generat un proiect, intitulat ”Sleep Cycle”, care testează gradul de oboseală și insomnia din rândul populațiilor lumii. Noile date din Sleep Cycle au arătat că nicio țară din lume nu reușește să realizeze cele 8 ore de somn în mod regulat. Deoarece intervalul de somn recomandat pentru un adult este de 7-9 ore pe noapte, acest lucru evidențiază o lipsă îngrijorătoare de somn în întreaga lume.
Conform datelor, nici o țară, din cele 48 care au participat, nu gestionează în medie 8 ore de somn pe noapte. În Japonia, media națională este de 5 ore și 59 de minute. Aceste date reprezintă o medie de somn drastic scăzută. Cele mai proaste 5 țări pentru media de ore de somn, includ:
Când se ia în considerare cantitatea minimă de 7 ore de somn pe noapte, este evident că aceste țări au o datorie de somn extrem de mare, care scade cu mult sub nevoile lor de somn. În scopuri comparative, cele mai bune 5 țări pentru timpul mediu de somn, în ordinea celor mai multe ore realizate, includ:
Desigur, a petrece mai puțin timp dormind ar putea însemna că acele țări care dorm mai puțin realizează de fapt mai mult. Cu toate acestea, atunci când este analizat în raport cu statistici globale, acest lucru nu este clar. De fapt, cu toate că Japonia se situează pe locul 6 în lume la indicele competitivității globale, acestea sunt evident o excepție rară.
Japonezii acceptă un pui de somn, sau „inemuri”, la locul de muncă. Așa că, deși ar putea avea un timp de somn incredibil de scăzut noaptea, acest lucru nu include acele ore de pui de somn care au loc pe parcursul zilei. Somnul în timpul zilei este un obicei obișnuit în cultura asiatică, cu un număr mare de populație și o cerere crescândă pentru servicii de 24 de ore, ceea ce face somnul aproape imposibil.
Cele mai grav afectate cinci țări, conform ”Sleep Cycle”, sunt aproape toate țările din estul Europei. În acest top este inclusă și România. Insomnia și productivitatea redusă duce la acceptarea culturală a somnului în public pentru cel puțin patru dintre aceste rezultate.
Cu toate acestea, primele cinci sunt toate țările occidentale, toate cu excepția Noii Zeelande. Acest lucru se întâmplă deoarece somnul în aceste țări este mai afectat de schimbările sezoniere. Cu toate acestea, există o serie de factori diferiți care trebuie luați în considerare în cazul în care somnul este o problemă.
Disponibilitatea pe scară largă a energiei electrice și cererea de servicii 24/7 au afectat cu siguranță cât de mult somn realizăm, cu teama de a „pierde” ore bune de muncă și, implict, randament și productivitate.
Cu toții suntem conștienți de cât de mult avem nevoie de somn pentru a funcționa corect. Oricine a încercat să respecte un termen rămânând treaz cu o seară înainte știe cât de fragil este corpul după ce nu și-a atins repausul obișnuit. De fapt, există o serie de efecte secundare care apar ca urmare a lipsei de somn și se agravează după o perioadă lungă de timp.
Câteva dintre acestea includ:
Conștientizarea tot mai mare a impactului pe care o are insomnia asupra vieții noastre înseamnă că mulți oameni fac pași pentru a-și îmbunătăți odihna. Dar asta înseamnă că trebuie mai întâi să ne înțelegem somnul. Astfel vom putea să știm care sunt pașii necesari pentru îmbunătățirea orelor de somn.