Nichita Stănescu, poetul geniu atât de iubit de Elena Ceauşescu. Cum a murit în ciuda tratamentelor scumpe plătite de „Tovarăşa”: „Nu mai avea nici măcar o celulă de ficat”

de: Anca Lupescu
13 12. 2023

Nichita Stănescu, unul dintre cei mai mari poeți români, a trăit o viață marcată de genialitate și, în cele din urmă, de o tragică încercare de a înfrunta moartea. Finalul său a fost umbrit de o boală nemiloasă și de tratamentele costisitoare, făcute posibile de „Tovarășa”. 

Cum a murit Nichita Stănescu

Nichita Stănescu s-a născut în 1933 și și-a câștigat reputația ca unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului al XX-lea. 

Vezi și: Viața lui Nichita Stănescu, un melanj de artă și vicii. Ultimele cuvinte ale geniului răpus de alcool: „Respir, doctore, respir”

Genialitatea sa l-a făcut să fie adorat de mulți, inclusiv de Elena Ceaușescu. Cu toate acestea, la finalul vieții, Stănescu a fost lovit de o boală gravă a ficatului.

În ciuda afecțiunii sincere a Elenei Ceaușescu față de poet, tratamentele scumpe la care a fost supus nu au putut inversa cursul inevitabil al bolii sale. 

„Tovarășa” a plătit sume substanțiale pentru a-i asigura lui Nichita cele mai bune tratamente medicale disponibile. Cu toate acestea, moartea a venit ca un verdict implacabil. Un raport medical a dezvăluit că, în momentul decesului său, Nichita Stănescu „nu mai avea nici măcar o celulă de ficat”.

Se întâmpla în noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, când Nichita a ajuns la Spitalul Fundeni cu dureri mari de ficat. Cu o zi înainte petrecuse la nunta unor prieteni și ajuns în Capitală cu trenul, chiar în acea seară, neștiind că avea să mai trăiască doar câteva ore.

Citește și: Nichita Stănescu. 89 de ani de la nașterea marelui poet care a reușit să se vindece de paralizie

A murit la scurt timp după ora 2 noaptea, în urma unui stop cardio-respirator. El ducea o luptă grea de ani de zile cu alcoolul și boala.

„Nu mai avea nicio celulă de ficat”

La autopsie, s-a văzut că nu mai avea nici măcar o celulă de ficat. Își ducea viața așa cum voia, însă alcoolul i-a pus capăt.

Toți din jurul lui încercau să îl ajute să treacă peste dependență, dar Nichita deja avea ciroză.

Mânca ouă fierte cu slănină și bea vodcă, asta până s-a însurat. A început să mănânce  mâncare gătită și să fie mai îngrijit. Totuși, nu a renunțat la alcool și era dependent de vodcă, ajungând să consume până la două sticle pe zi.

Citește și: Marea iubire a lui Nichita Stănescu. Dora era mai mică cu 23 de ani, dar era „exact jumătatea lui.” Povestea de dragoste pe care puțini români o știu

Cu toate astea, nu era niciodată beat și chiar când ciroza avansase, nu și-a schimbat stilul de viață.

Pe 0 decembrie 1983, poetul a participat la nunta prietenilor lui. Era obosit pentru că nu dormise câteva nopți, iar după cină s-a retras în cameră. Duminică, pe 11 decembrie, Nichita a decis să se întoarcă la București. A ajuns seara în Gara de Nord și odată ajuns acasă, s-a culcat. S-a trezit că îi curgea sânge din buze și limbă, a chemat un prieten și l-a dus la spital, unde a mers pe picioarele lui. 

Criza a revenit, mai violentă, iar la ora 2 noaptea, poetul și-a dat ultima răsuflare. Medicii au pus diagnosticul stop cardio-respirator.

„Când oi muri, am să fiu un amărat de poet, care n-o să aibă nici cruce”, îi spunea Nichita prietenului său, Johnny Răducanu.