13 apr. 2023 | 12:31

Raiul mizeriei descoperit de inspectorii ANPC în Piața Obor. Amenzile uriașe primite de comercianți

News
Raiul mizeriei descoperit de inspectorii ANPC în Piața Obor. Amenzile uriașe primite de comercianți
Inspectori ANPC, în control la Obor

Piața Obor este una dintre cele mai mari piețe din Capitală, fiind vizitată zilnic de sute de persoane. Pe lângă varietatea de legume și fructe, această piață îmbie clienții cu fel și fel de alimente necesare în gospodării, dar și cu prețuri imbatabile. Din păcate, există și dezavantaje majore pentru sănătate, dacă luăm în calcul descoperirile făcute de inspectorii ANPC înaintea Paștelui.

Cele mai dese nereguli sesizate de ANPC

Operatorii economici din Piața Obor au avut, ieri, parte de o vizită inopinantă a echipelor de control ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov, coordonate de vicepreşedintele Autorităţii naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă.

În cadrul unei ample acţiuni de control privind modul în care este respectată legislaţia în domeniu, inspectorii ANPC au descoperit nereguli de netolerat pentru siguranța consumatorilor, cele mai multe fiind legate de lipsa condițiilor de igienă.

Astfel, vicepreședintele ANPC a notat o parte dintre neregulile de neiertat prin care cei 50 de comercianți au pus în pericol sănătatea a mii de români, chiar înainte de sărbători.

„Îmi pare rău să constat că, în cea mai veche şi cea mai mare piaţă din Bucureşti, cea în care mergeam cu bunicul în copilărie, pentru cumpărăturile de fiecare zi, vând astăzi unii operatori economici care, profitând de aglomeraţia generată de sărbători, nu ţin cont de reguli sau de lege.

Am întâlnit astăzi, în Obor, maşini de toate tipurile încărcate cu carne, fără documente, nepăstrată în condiţii de frig, aşa cum e normal, sau comercianţi care nu fac curăţenie în spaţiile pe care le folosesc, gândindu-se că, în perioada asta, se vinde oricum. Din nou. Iar noi, din nou, îi sancţionăm, până când vor respecta legea”, a declarat Mihai Culeafă, vicepreşedinte ANPC.

Ce amenzi au primit vânzătorii

Comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au verificat 50 de comercianți, iar în urma neregulilor au fost date amenzi în valoare de 293.000 lei. Pe lângă sumele pe care trebuie să le plătească, negustorii au mai primit și alte sancțiuni, precum:

• 7 avertismente

• oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme

• oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru 4 operatori economici

• propunerea închiderii unităţii pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru un operator economic

• propunerea închiderii unităţii pentru o perioadă de la 6 la 12 luni, pentru un operator economic

• propunerea măsurii de încetare a practicilor comerciale incorecte

• sigilarea a 2 depozite de carne şi a unei maşini pline cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul.

Printre cele mai grave abateri identificate se numără unele aspect constate chiar și de clienți, fără a avea informații în domeniu, precum lipsa prețurilor în dreptul produsului, vânzarea produselor cu surplus de gheață, lipsa afişării, pe etichetă, a elementelor de identificare-caracterizare ale produselor alimentare, a ţării de provenienţă a produselor şi a datei durabilităţii minimale.

Din păcate, de pe lista neagră a abaterilor grave nu lipsește nici nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor, folosirea vitrinelor frigorifice neigienizate, depozitarea unor produse alimentare în contact direct cu pavimentul, comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice de aspect şi consistenţă.

 

Parteneri
Ce se întâmplă când auzi cucuveaua cântând
Redactia.ro
Adevărata față a vedetelor. Cum se comportă în realitate, când se închid camerele de filmat: „Bețiv mare (...) poate cel mai dubios dintre toți”
Click.ro
„E toată mașina ruptă pe dedesubt. Uitați-vă ce crater e acolo”. Mărturiile șoferilor care au căzut în groapa uriașă de pe șosea
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher, după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei sale
Unica.ro
Cum se curăță cel mai bine ferestrele. Nu mai rămâne nicio urmă
EVZ.ro
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
Comisia Europeană a dat ORDIN! România este obligată. Are termen două luni
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
ARMATA ROMÂNĂ, misiune DIFICILĂ în LIBAN! Anunțul MApN
Mediaflux
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu. Artista nu i-a ascuns nimic fetiței sale: ”Știe prin ce am trecut”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro