Nelu Vlad (72 de ani), interpretul pieselor „Se mărită Mona”, „Mai întoarce, Doamne, roata!”, „Femei, femei”, „Bordeiaș, bordei, bordei” și „Pe nisipul de la mare”, refuză să fie numit „tăticul manelelor”. În interviul exclusiv pentru Playtech Știri, solistul trupei Azur ne-a vorbit despre debutul artistic, despre stadiul muzicii românești, dar și despre momentul retragerii sale din lumina reflectoarelor.
Nelu Vlad, solistul trupei Azur, ne-a vorbit despre piesele sale de succes, care și astăzi continuă să fie ascultate la petreceri:
„În primul rând, cele mai multe dintre cele peste 300 de piese, pe care le-am compus, iar multe dintre ele au ajuns foarte cunoscute, au fost create acasă la mine, în Brăila. Or, aici, dintotdeauna a fost un creuzet aparte, în care s-a împletit muzica mai multor popoare. Iar muzica este oriunde minunată.
În Brăila, trăiau atunci și mai trăiesc și azi turci, greci, aromâni, bulgari. Eu am ascultat muzica fiecăruia în parte și, dacă mi-a plăcut ceva, am căutat să imit linia melodică. M-am inspirat din muzica multor popoare. Iar muzica e minunată, pretutindeni! Am adăugat întotdeauna versuri cât mai frumos ticluite”.
Artistul mai crede că asta a și făcut diferența și că versurile sale l-au ajutat foarte mult în a-și impune propriile piese atenției publicului:
„Din toamna anului 1977, atunci când am fondat formația, am încercat mereu să creez versuri aparte. Unele care să aibă nu doar ușurință și să ajungă repede la sufletele oamenilor, ci și o anume morală, un fel de învățură, dacă vreți.
Iar asta a funcționat, fiindcă și azi, după atâtea decenii, publicul cântă cu noi melodii întregi, semn că au memorat cu ușurință versurile noastre”, mai indică Nelu Vlad, pentru Playtech Știri.
Îndrăgitul solist, ajuns la 72 de ani, mai adaugă faptul că nu a fost niciodată de acord cu pervertirea versurilor unor melodii de petrecere:
„Muzica trebuie să-ți transmită lucruri frumoase, prin cuvinte frumoase, nu din jargon. Cine a reușit să facă asta s-a menținut. Spre exemplu, Vali Vijelie! El a avut cândva o sclipire și aș spune că s-a dezbărat cândva de lumea maneliștilor.
Așa a reușit să-și continue cu mult succes cariera, până astăzi. Dar, a ținut mereu cont de cuvinte, de forța lor și și-a câștigat prin ele un public mai exigent, dar și fidel”, mai susține Nelu Vlad, pentru Playtech Știri.
Nelu Vlad susține că nu a renunțat încă la ideea de a se retrage, în următorii doi ani, și a avansat 2025 ca posibil an al „pensionării” sale muzicale:
„Pentru fiecare dintre noi vine un anume timp. Știm cu toții că e mai bine să te retragi în glorie și mulți dintre noi uităm acel bun-simț, că altfel nu știu cum să-i spun, care-ți șoptește când e cazul să te retragi. Sper să am puterea să fac asta, fiindcă nu va fi ușor!”, declară el, pentru Playtech Știri.
Înainte de a părăsi scena, solistul va încerca însă să-i determine pe cei din Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor să accepte o secțiune și pentru artiștii care au reușit prin muzica lor să se impună atenției publicului:
„Cazul lui Nicu Covaci mi-a dat de gândit. Am să le propun celor de la Uniunea Compozitorilor să accepte și o secțiune a celor fără studii de specialitate, dar care, prin harul lor, au dovedit că pot compune și că muzica lor a fost apreciată de marele public. Sunt destui în țară care s-ar încadra în această categorie”, conchide el.