Nelu Tătaru, noi avertizări după relaxarea restricțiilor: „Nu se va putea merge la munte sau la mare”

Nelu Tătaru, noi avertizări după relaxarea restricțiilor: „Nu se va putea merge la munte sau la mare”
Nelu Tătaru, noi avertizări după relaxarea restricțiilor: "Nu se va putea merge la munte sau la mare"

Ministrul Sănătății a explicat luni seară ce atitudine ar trebui să aibă cetățenii atât înainte, cât și după relaxarea restricțiilor. Nelu Tătaru a pus acest comportament preventiv pe fondul evitării unei explozii de cazuri de îmbolnăviri.

România are un stoc impresionat de măști

Nelu Tătaru a declarat pentru un post de televiziune că încetarea restricțiilor nu înseamnă relaxarea măsurilor cu adevărat, ci faptul că cetățenilor le revine de acum înainte obligația de a avea un comportament responsabil și de a păstra în continuare toate măsurile de siguranță pentru a evita revenirea răspândirii virusului și infectarea oamenilor.

Ministrul Sănătății a dat asigurări vizavi de stocul de măști pe care România îl va deține după data de 15 mai, declarând faptul că ministerul de resort s-a ocupat în mod special de acest lucru. Potrivit acestuia, peste 100 de milioane de măști sunt pregătite pentru a fi distribuie acolo unde este nevoie.

S-a ajuns la cifra de 100 de milioane de măşti ce vor fi distribuite oriunde este nevoie. După 15 mai vom vede într-o perioadă de două săptămâni daca cres csau urca din nou numărul de cazuri. Vor fi distribuite celor aflaţi în nevoie dar ele se vor găsi şi pe piaţa liberă.

Am estimat această sumă ca un necesar. Aceste măşti se vor găsi de cumpărat şi în magazine dar şi în farmacii. Vom fi dependenţi şi de import. Nu putem asigura independent acest plafon. Nu preconizăm un cost mai crescut decât îl avem acum la măşti. Da. În jur de doi lei pentru o mască„, a spus ministrul Sănătăţii la TVR1.

“Nu se va putea merge la munte sau la mare în regim de agrement”

Ministrul Sănătății a vorbit despre o a doua perioadă de relaxare, atunci când se va putea analiza numărul nou de cazuri de îmbolnăviri, acest lucru fiind posibil după data de 15 mai. Tătaru susține că adevăratul pas spre evoluție va fi în momentul în care numărul de bolnavi infectați cu COVID-19 va scădea și totdată se va stabiliza. Primul pas pentru o îmbunătățire a lucrurilor îl reprezintă prevenția cetățenilor, care până acum au dat dovadă de simț civic și au respectat atenționările autorităților.

Data de 14 este ultima dată în care suntem în stare de urgenţă în baza decretului prezidențial. Acum suntem pe panta ascendentă spre platou. Avem un număr constant de cazuri. Sper ca spre sfârşitul acestei săptămâni să primim evaluarea clară a evoluţiei cazurilor având în vedere şi perioada de 1, 2, 3 mai. Au fost zile fără excese. Am putut observa o respectare corectă a regulilor de distanţare socială. Încă persistă riscul unei retransmiteri.

În măsura în care nu apar focare noi, nu apar cazuri grave în ATI, putem calcula noi măsuri de relaxare în etapa a doua. Cea de-a doua etapă de relaxare va fi cu certitudine atunci când vom ști cu claritate şi totul ne arată că nu sunt cazuri noi și riscul revenirii răspândirii”, a precizat Nelu Tătaru pentru TVR1.

Ministrul Sănătății a subliniat faptul că românii nu vor putea pleca la munte sau la mare în următoarele două săptămâni de la relaxarea restricțiilor, pentru a exista o perioadă în care vor trebui analizate rezultatele ieșirii din stare de urgență.

Noi contăm mult pe spiritul civic. Dacă o dată cu libertatea de mișcare individuală, vedem că nu avem focare în aceste locuri putem să ne gândim la extinderea relaxării și în alte zone. Deschidem muzeele, care sunt spații închise pentru că acolo se poate controla fluxul. În aer liber nu se poate, de aceea parcurile sunt închise. Nu se va putea merge la munte sau la mare în regim de agrement. Sunt acele ieșiri cu scop precis. Nu putem pleca în cele două săptămâni de după 15 mai„, a adăugat Nelu Tătaru.