Reînceperea școlii a crescut alarmant cazurile de COVID-19, această situație fiind confirmată și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Elevii au început să meargă la orele de curs în urmă cu două săptămâni, perioadă în care au avut timp să apară tot mai multe infectări cu noul coronavirus.
Vești mai puțin bune la final de săptămână. Ministrul Sănătății a făcut anunțul cu privire la bilanțul elevilor infectați cu COVID-19, în această săptămână. Acesta se arată îngrijorat de numărul mare de îmbolnăviri, însă previziunile sale nu par să aducă schimbări radicale față de situația actuală.
Acesta a precizat că până în acest moment, au fost testați pozitiv 275 de copii cu vârste între 0-9 ani și 495 în categoria celor 10-19 ani. În urma anunțului făcut, Nelu Tătaru a fost întrebat dacă se așteaptă la un număr de 3000 de cazuri pe zi, iar acesta a infirmat vehement, subliniind faptul că această lună a fost una extrem de plină de evenimente și de relaxări de restricții. Totodată, el a dat asigurări în ceea ce privește controlul situației actuale, recomandând să se respecte regulile de siguranță.
“Nu ne aşteptăm să ajungem la 3.000 de infectări pe zi. Am avut o lună destul de grea, cu numeroase reveniri la normalitate: deschiderea restaurantelor, redeschiderea cinematografelor, revenirea din concedii, începerea şcolii, campania electorală, alegeri locale.
Iar toate aceste activităţi au în spatele lor nişte ordine de ministru care prevăd nişte norme de aplicare în vederea funcţionării acestor activităţi. Faptul că nu se respectă acele norme, avem o transmitere în comunitate şi avem în acelaşi timp şi o creştere a numărului de cazuri noi.
Noi gestionăm această lună. Sunt cele două săptămâni de când a început şcoala, campania electorală, aglomeraţii”, a explicat ministrul la Digi24, citat de News.ro.
Nelu Tătaru a confirmat 770 de copii testați pozitiv, însă acesta este, cu siguranță, un număr mai mic față de cel real. Ministrul Sănătății a subliniat faptul că niciunul dintre copii nu a dezvoltat forme grave sau a necesitat internare în spital, dar cu toate acestea, există posibilitatea ca cei mici să transmit la adulții cu cormobidități. În această situație, numărul persoanelor internate la ATI și a deceselor ar putea fi influențat.
“Copiii, adolescenţii nu prezintă simptomatologie. Din evaluările noastre în ultima săptămână avem în jur de 276 de copii care sunt între 0-9 ani şi 495 de copii care sunt între 10 şi 19 ani. Vedem că avem cazuri care ajung şi la 2.000 în contextul în care avem persoane de anumită vârstă, iar decesele le vedem ca şi manifestare la cei cu comorbidităţi în general.
Atât procesul electoral, ziua votului, ziua când copilul este prezent la şcoală sunt cele mai reglementate şi cele mai respectate. Dar să vedem cu ce se ajunge la şcoală, cu ce sunt aşteptaţi copiii când ies de la şcoală, cum pleacă copiii de la şcoală acasă, ce se întâmplă în parcuri, cum este transportul în comun. Sunt nişte reguli, trebuie doar respectate”, a menţionat Nelu Tătaru.