Nelu Tătaru a vorbit în cursul serii de marți despre noile provocări ale pandemiei de Covid-19 după vaccinarea mai multor români. Potrivit fostului ministru al Sănătății, misiunea cea mai dificilă de abia acum începe, astfel că valul patru depinde de mai mulți factori. Medicul atrage atenția cu privire la relaxarea restricțiilor, care nu reprezintă finalul pandemiei.
Nelu Tătaru a explicat marți seară motivul succesului din spatele campaniei de vaccinare. Acesta susține că persoanele care s-au imunizat până acum fac parte din categoriile care și-au dorit să se vaccineze sau din cele care prezintă cormobidități.
Potrivit acestuia, proba de foc de-abia acum începe, astfel că autoritățile vor trebui să convingă categoriile care nu își doresc imunizarea, ceea ce este , poate, cel mai dificil.
Fosul ministru al Sănătății a dezvăluit că introducerea relaxării restricțiilor poate induce în eroare cetățenii, care au impresia că pandemia a luat sfârșit, concluzie total greșită în acest moment.
Renumitul medic a fost întrebat în cadrul intervenției sale la Digi24 și despre imunizarea a zece milioane de români până la începutul toamnei, așa cum speră autoritățile.
„Este ceva de dorit, dar, având în vedere că până acum am vaccinat toţi doritorii, cei care au solicitat, au avut comorbidităţi, au intrat în clasele 1, 2 şi 3, cred că acum vine perioada cea mai dificilă mai ales că avem şi perioada de relaxare în care, poate, suntem păcăliţi să credem că s-a terminat”, a afirmat Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru consideră că o imunizare colectivă va exista atunci când un procent de 60-70% va avea anticorpi anti-Covid-19. Acesta susține că cetățenii nu ar trebui să stea pe gânduri privind modul în care îi priduce, soluția cea mai bună fiind vaccinarea.
”Noi trebuie să ajungem la o imunizare de 60 – 70% care înseamnă atât vaccinare, cât şi trecere prin boală. Cred că nu este momentul să alegem dacă ne vaccinăm sau trecem prin boală. Cred că ar trebui să alegem să ne vaccinăm”, a afirmat acesta, susținând că în acest moment ”suntem la o imunizare în masă – vaccinare şi trecere prin boală – de 30 – 40%”.
Fostul ministru al Sănătății crede cu certitudine că singurii care pot decide cum va evolua valul patru sunt cetățenii, care vor alege sau nu să se vaccineze. Acesta a amintit de prezența a 37 de tulpini ale virusului care circulă în lume, astfel că, odată cu răspândirea acestora, virusul va fi mult mai greu de învins.
”Cred că ţine farte mult de noi, atât ca atitudine, cât şi la ritmul de vaccinare (…) După cum spun specialiştii, sunt 24 de tulpini deja identificate, alte 13 sunt în lucru. Sunt 37 dacă le adunăm. Fiecare tulpină va produce o anumită patologie la nivelul fiecărui organism în parte.
Sutem o particularitate fiecare dintre noi (…) Vaccinarea duce la scăderea numărului de decese şi la reducerea numărului de pacienţi în ATI”, a concluzionat acesta, potrivit sursei citate.