Nelu Tătaru a anunțat cum vom petrece sărbătorile de iarnă anul acesta. Din păcate, ministrul Sănătății a explicat că românii vor petrece Crăciunul și Revelionul diferit față de restul anilor, însă nu se știe concret cum se va întâmpla acest lucru.
Întrebat ce se va întâmpla cu sărbătorile de iarnă, Nelu Tătaru a oferit un răspuns ambiguu vizavi de evoluția cazurilor de COVID-19. Acesta a explicat că totul depinde de cât de mult se vor respecta măsurile de siguranță, astfel încât numărul îmbolnăvirilor va fi în creștere sau în scădere.
Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la următoarele trei săptămâni, timp în care în România pot avea loc schimbări pozitive.
“Modul în care vom petrece sărbătorile de iarnă depinde şi de ce va fi mâine, de ce va fi peste două sau trei sau patru săptămâni.
Depinde de noi ce se întâmplă de Sărbători. Haideți să ne gândim ce e săptămâna viitoare, peste două-trei săptămâni, Sfântul Nicolae, dacă vreți și până de Crăciun. Ține foarte mult de noi. Mai avem nevoie de încă trei săptămâni ca să putem scădea ca număr de cazuri.
Avem un indice care ne permite să avem și anumite relaxări sau reluări de activitate. În aceste condiții, cum suntem astăzi, încă suntem în momentul în care ne pregătim acele momente”, a spus Nelu Tătaru.
Potrivit ministrului Sănătății, laboratoarelor care efectuează teste COVID-19 și nu anunță rezultatele în maximum 24 de ore vor fi eliminate din programul de testare.
“E ordinul de ministru care astăzi (miercuri, 4 noiembrie – n. red.) ar trebui să intre în practică cu acea corona-forms, deci este foarte clar că un laborator trebuie să dea rezultatul în maxim 24 de ore pentru acest test care trebuie lucrat şi introdus în acea platformă digitală pentru a putea fi anunţat atât pacientul, cât şi medicul de familie. În condiţiile în care nu va respecta această regulă va ieşi din acest program de testare”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.
Prin această măsură nou stabilită, Nelu Tătaru dorește să grăbească ritmul d etestare și, în special, să contribuie la anchetele epidemiologice care pot clarifica situația actuală a pandemiei în România.
„Se evaluează anchetele epidemiologice. Orice testare vine după o recoltare, orice recoltare vine după un protocol de caz, după o definiţie de caz. Evaluăm în acest moment fiecare din aceste teste să vedem dacă vin dintr-o anchetă”, a precizat Nelu Tătaru.