Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat în cursul zilei de ieri ce se va întâmpla cu pacienții infectați cu COVID-19, în contextul actual al spitalelor din România. Marți, în România, s-a înregistrat cel mai mare număr de morți de la începutul pandemiei, astfel că 177 de persoane și-au pierdut viața în doar 24 de ore.
Potrivit lui Nelu Tătaru, situația din spitalele românești este una dificilă, dar totodată ținută încă sub control de către autorități. Ministrul Sănătății susține că în această perioadă s-a făcut un control al tuturor spitalelor din România pentru a se evalua posibilitatea extinderii paturilor de Terapie Intensivă, dar și a personalului competent.
Tătaru susține că în acest moment, transferul pacienților în străinătate nu este necesar, dar nu exclude această variantă pe viitor. În această situație, cei care se vor ocupa de aceste transferuri vor fi reprezentanții Comisiei Europene, similar cu cazul vaccinurilor care vor ajunge la noi în țară.
“La nivelul Comisiei Europene se fac aceste transferuri, cum avem comandamentul pentru vaccin, cum avem eu ştiu, comandamentul pentru medicamente, remdesivir. Există şi acest comandament.
Este un comandament care va face o gestionarea acestor cazuri, dar în acest moment nu este cazul la noi. Noi am evaluat la nivelul fiecărui spital potenţialul de extensie a paturilor de terapie intensivă odată ca şi dotare, a doua oară că şi personal, şi avem şi evaluarea lor la nivel de judeţ şi la nivel de regiune.
Avem acele paturi care sunt operaţionale în acest moment sau operaționabile în 7-14 zile în măsura în care va fi nevoie”, a declarat Tătaru, potrivit stirileprotv.ro.
Potrivit managerului Institutului de pneumoftiziologie Marius Nasta, transferul în străinătate poate fi fatal în cazul pacienților în stare gravă. De aceea este cel mai bine ca paturile de Terapie Intensivă să fie ocupate la capacitate maximă, iar transferul să rămână ultima opțiune pentru salvarea oamenilor.
“Până când în România sunt paturi de terapie intensivă este important ca pacientul de terapie sau pacientul critic să beneficieze cât mai rapid de această asistență acolo unde este patul liber. Un pacient critic poate muri în timpul transferului. Atunci când ne gândim la viaţă şi la faptul că trebuie să facem orice pentru a salva viaţa până la urmă transferul este o soluţie însă ar trebui să fie ultima soluţie la care apelăm”, a declarat medicul.
De aceeași părere este și medicul Valeriu Gheorghiţă, care consideră că soluțiile pe termen lung se află tot în spitalele din țară. Ca și în cazul altor medici, acesta consideră că pacienții în stare gravă nu ar rezista unui transport mai lung.
“Mulţi pacienţi care sunt în stare critică au probleme pe transport adică medical nu rezistă unui transport. Este o soluţie care rezolvă în schimb doar temporar problema şi nu este o soluţie care să permită angajarea unui număr mare de pacienţi sau preluarea unui număr mare de pacienţi. Până la urmă soluţiile importante trebuiesc regăsite tot la nivel local, tot la nivelul ţării”.