Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dezvălui luni, în cadrul Orei Guvernului, că de pe 1 iunie va fi demarat un studiu pentru a evalua și a monitoriza imunitătea colectivă, ca măsură de prevenție pentru un posibil al doilea val de epidemie în toamnă.
Nelu Tătaru a explicat în cursul zilei de luni, că situația României cu privire la numărul cazurilor de pacienți infectați nu este foarte bună. Acesta povestește despre o îmbunătățire mică a cazurilor, însă nu poate rămâne liniștit fără a monitoriza cetăenii României și a descoperi concret care este nivelul de imunizare al populației, cine a contactat deja virusul, cine a fost vindecat și imunizat.
În funcție de aceste informații vitale, autoritățile vor știi cât să fie de pregătiți pentru un nou potenția val de pandemie. De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că de când se află în funcție, acesta a informat cetățenii în cel mai corect mod, expunând atât situațiile îmbucurătoare, cât și pe cele mai puțin plăcute.
“Vreau să vă asigur de toată colaborarea mea, dar, în acelaşi timp, vă spun că (…) nu s-a terminat. Dacă astăzi suntem un pic mai relaxaţi, este pentru că este un pic mai bine, dar nu este foarte bine. Va fi o perioadă lungă până când vom avea viaţa de dinainte de COVID. (…)
De o lună şi două săptămâni de când sunt ministru, n-am precupeţit niciun efort de a face ceea ce este corect pentru sistemul sanitar şi pentru populaţia din România. Suntem într-un moment în care nu am trecut de perioada grea. Am prezentat situația la zi a numărului de cazuri, a numărului de decese, a spitalelor care tratează COVID. Suntem într-un moment în care politicul nu trebuie sa ia locul profesiei, în care sănătatea trebuie să primeze”, potrivit digi24.
Nelu Tătaru anunță o vară plină de testări și evaluări a stării de sănătate a românilor după perioada extrem de grea pe care am traversat-o. Vor fi efectuate testări moleculare, în cadrul anchetelor epidemiologice conform protocoalelor INSP.
Ministrul Sănătății avertizează cetățenii că vor exista testări la nivel national, regional și local, în functie de evoluția vârfului și pantei descendente a pandmiei. Rezultatele acestei evaluări vor fi de folos pentru prognozarea unei viitoare epidemii în toamnă.
Inițiativa imunității colective vine ca rezolvare pentru evitarea răspndirii unei maladii în momentul în care majoritatea oamenilor sunt imunizați. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesar ca o parte din oameni să fie imunizați, fie prin vaccinare, fie prin dezvoltarea de anticorpi după un prim contact cu agentul patogen, potrivit Hotnews, citat de Digi24.
“După 1 iunie, în functie de evoluția vârfului și pantei descendente a curbei vom începe un studiu pe evaluare la nivel național, regional, local al persoanelor voluntare cărora li se va verifica imunitatea. Avem o marjă în care putem calcula această imunitate, încât putem evalua trecerea României prin pandemiei și vom putea prognoza evoluția viitoare în presupusa recrudescență de toamnă – iarnă„, a declarat ministrul Sănătății