Securitatea balcanică este pusă sub semnul întrebării, după ce, în cursul după-amiezii de duminică, au avut loc conflicte de maximă tensiune în nordul Kosovo, acolo unde s-au auzit sirene de raid aerian, dar și împușcături de arme. În urma disesiunilor create, premierul kosovar, Albin Kurti, a avertizat că orele din zilele și săptămânile următoare pot fi „provocatoare și problematice”. La scurt timp, misiunea NATO din Kosovo a intervenit pentru a face lumină în conflictul apărut recent.
Duminică seară, situația de la granița Kosovo-Serbia a fost una extrem de tensionată, fiind trase focuri de armă chiar și către polițiști, în semn de protest față de noile reguli ce urmau să fie implementate de la 1 august.
Astfel, intrarea a peste 50.000 de cetățeni cu documente și plăcuțe de înmatriculare sârbe urma să fie strict interzisă, ca răspuns la regulile din Serbia, care interziceau același lucru pentru cetățenii kosovari.
Pentru a evita implementarea acestei noi legi, mai mulți sârbi kosovari au provocat mai mute blocaje rutiere, în timp ce au folosit și focuri de arme, îndreptate către oamenii legii cu scopul de a destabiliza regiunea.
Ulterior, președintele sârb, Aleksandar Vucic a declarat duminică printr-un mesaj adresat poporului că situaţia din Kosovo „nu a fost niciodată mai complexă” pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo.
La rândul său, premierul kosovar, Albin Kurtin, l-a învinovățit pentru situația actuală pe președintele sârb, despre care a spus că generează tulburări.
„Aceste acțiuni agresive care au loc astăzi au fost planificate și promptate. Vucic și Petkovic sunt principalii responsabili pentru revolte.
Legea statului nostru și autoritățile de securitate colectează informații, monitorizează situația și vor acționa în apărarea legii și a cetățenilor, suveranității și integrității noastre teritoriale.
Atenție la notificările guvernului nostru, ale Ministerului Afacerilor Interne și Poliției din Kosovo, și, nu vă lăsați dezinformați de mass-media oficială din Belgrad sau chiar de orice mass-media din Kosovo”, a transmis premierul din Kosovo.
La scurt timp după conflictul apărut între sârbi și kosovari, misiunea NATO în Kosovo (KFOR), a dat asigurări cu privire la intervenția rapidă a forțelor, dacă va fi nevoie să asigure securitatea țării.
Potrivit comunicatului transmis de forţa internaţională de menţinere a păcii internaționale, un viitor mai bun în Balcanu nu poate exista fără respectarea drepturilor omului și a valorilor democratice. Deși organizația se bazează pe ajungere aunui acord de pace prin dialog amiabil, nu se exclude intervenția militară, dacă situația o va impune.
„KFOR monitorizează situaţia cu atenţie şi este gata să intervină, dacă stabilitatea este pusă în pericol, în conformitate cu mandatul său, acordat prin rezoluţia 1244/1999 a Consiliului de Securitate al ONU.
Comandantul KFOR este în contact cu toţi interlocutorii, inclusiv cu reprezentanţii structurilor de securitate din Kosovo şi cu şeful Statului Major al armatei Serbiei. Nu există perspective reale ale unui viitor mai bun în Balcani fără respectarea deplină a drepturilor omului şi a valorilor democratice, fără stat de drept, reforme interne şi relaţii de bună vecinătate.
Dialogul constructiv este cheia pentru stabilitatea regională. Misiunea noastră este în întregime axată pe punerea în aplicare zilnic a mandatului său din partea ONU pentru a asigura un mediu sigur şi în siguranţă, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo”, se arată în mesajul transmis de organizație.
Vezi imagini din timpul conflictului din orașul Mitrovica:
#Kosovo: air-raid sirens continue through the night in #Mitrovica. pic.twitter.com/QCAAh2xlHn
— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) July 31, 2022