În urmă cu puțin timp NATO anunța reducerile trupelor în Afganistan, pe măsură ce SUA face același lucru. Anunțul a fost făcut de înaltul oficial al organizației, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Decizia administrației Trump de a retrage în cele din urmă câteva mii de soldați din cel mai lung război a declanșat o dezbatere în cadrul alianței celor 29 de state. Unii membri ai NATO iau în calcul retragerea a mii de forțe din Afganistan. Statele Unite au început deja să-și reducă oficial propria prezență în țară, potrivit oficialilor americani și europeni.
Decizia administrației Trump a fost de a reduce propriile forțe de la aproximativ 12.000 de soldați la aproximativ 8.500. Decizia a declanșat o dezbatere în cadrul alianței, precum și cu alte națiuni care contribuie cu trupe la forța internațională desfășurată în Afganistan. În timp ce unele țări cred că trebuie să își reducă forțele, altele, inclusiv Germania și Italia, cred că forțele lor ar putea rămâne în anumite condiții. NATO a spus frecvent că eforturile sale erau legate inexorabil de Statele Unite.
Negociatorii americani urmăresc să finalizeze un nou acord de pace cu talibanii. Unii din alianță consideră că viitorul NATO în Afganistan este atât de dificil pe măsură ce războiul intră, încă o dată, într-o nouă fază. Peste o mie de trupe din NATO și alte națiuni aliate au murit în războiul de 18 ani. Aliați precum Marea Britanie și Canada au purtat campanii sângeroase în sudul țării în timpul apogeului conflictului.
Discuțiile de pace dintre Statele Unite și talibani s-au reluat în decembrie. Iar negociatorii se luptă pentru cum să reducem mai întâi violența. Guvernul afgan vrea o încetare a focului, iar talibanii au redus unele atacuri, dar numai în orașe și pe drumurile principale.
De la începutul conflictului România, fiind aliat NATO, a trimis 738 de militari. România este cea de-a cincea naţiune NATO participantă la coaliţie după Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi Italia. Forţele pentru Operaţii Speciale sunt parte integrantă a forțelor militare române din Afganistan. F.O.S. au participat, de-a lungul timpului, la multe misiun periculoase, alături de trupele americane.
În urma acestor hotărâri NATO, România va trebui să-și regândească strategia de colaborare în zonă, mai ales că și SUA își va retrage, în timp, majoritatea contingentelor de luptă aflate în Afganistan. România se află în Afganistant, încă din 2010, iar în toți acești ani a suferit pierderi majore în vieți omenești, dar și mulți răniți. Cel mai recent caz a fost cel din 24 mai 2019. Atunci cinci militari români, aflați în misiune, au fost răniți. Aceștia făceau parte din Batalionul 300 Protecţia Forţei „Sfântul Andrei”, aflaţi în misiune în Afganistan.