Nașul patriarhului Daniel a fost propus spre canonizare. Povestea dramatică a starețului

de: Ana Chivu
17 08. 2021

Nașul patriarhului Daniel a fost propus pentru canonizare. Starețul a trăit clipe terifiante. Care este povestea dramatică a slujitorului Domnului? Puțini au putut să creadă ce a pățit acesta.

Nașul patriarhului Daniel, propus pentru canonizare: povestea damatică a acestuia

Trei cunoscuți duhovnici au fost propuși pentru canonizare, iar printre ei se află și nașul patriarhului Daniel. Concret, este vorba despre părintele Ilie Cleopa, părintele Paisie Olaru și Dionisie cel Orb de al schitul Colciu – Athos.

Anunțul oficial a fost făcut de mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, iar acum credincioșii așteaptă ridicarea lor la rang de sfinți care va avea loc peste patru ani. Noua lor titulatură se va înfăptui atunci pentru că toate canoanele Bisericii Ortodoxe Române impun anumite etape ce trebuie neapărat parcurse și care durează.

„Nădăjduim, nu în cel mai scurt timp, că nu ardem etapele, să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, de părintele Ilie Cleopa şi de părintele Dionisie cel Orb de la Colciu, trei părinţi care sunt deja propuşi pentru a fi canonizaţi în anul 2025, când se împlinesc 100 de ani de la obţinerea rangului de patriarhie şi cred că 140 de ani de la obţinerea autocefaliei“
Mitropolitul Teofan la Botoşani

Traseul acestuia spre credință: povestea dramatică a starețului

Părintele Ilie Cleopa avut parte de o viață greu încercată în perioada anilor 1940, când a avut de-a face cu dezertorii din armată deveniți lotri prin Munții Neamțului care atacau așezămintele de cult.

Clipele grele nu s-au terminat pentru slujitorul Domnului pentru că a fost urmărit de Securitate ani la rând. Din motivul acesta a fost sihastru prin Munții Stânișoarei, iar uneori l-a avut alături de el și pe ieromonahul Arsenie Papacioc.

„Sufletul părintelui Cleopa a intrat prin Porţile Împărăteşti ale bisericii strămoşilor noştri din ceruri, unde va începe cealaltă viaţă, pentru bucuria Domnului nostru Isus alături de toţi binecuvântaţii Părintelui Său.

Prin moartea părintelui Cleopa, Biserica de pe Pământ a pierdut din mijlocul ei un monah sfânt, un puternic teolog şi un misionar statornic, într-o vreme în care lumea se secularizează şi se adânceşte în confuzie spirituală. Ce este mai de preţ decât să întâlneşti un creştin sfânt trăitor al tradiţiei neîntrerupte a bisericii?!“
Patriarhul Daniel (5 decembrie 1988)

Părintele Cleopa a fost ucenicul lui Paisie Olaru 3 ani, ulterior pustnic la Cazancea. La finele anului 1929, pe când avea 17 ani, a intrat în Schitul Sihăstria Neamț, după care a făcut un stagiu militar.

În anii următori a simțit o neputință uriașă când a intrat în vizorul bandei formate din frații Baltă care jefuiau locuri sfinte și care aproape l-au omorât. După 1948 a fost urmărit de Securitate și s-a retras în munți, potrivit adevărul.ro.