Fosta colegă a Nadiei Comăneci a dezvăluit totul: „Ce a pățit a fost o grosolănie”

Fosta colegă a Nadiei Comăneci a dezvăluit totul: „Ce a pățit a fost o grosolănie”
Fosta colegă a Nadiei Comăneci a dezvăluit ce se întâmpla la lotul olimpic pe vremea cuplului de antrenori Bela și Marta Karolyi

Fosta colegă a Nadiei Comăneci a dezvăluit totul. Povestea gimnasticii românești ar fi incompletă fără numele Dumitriței Beck-Turner. A făcut parte din echipa care a câștigat primul titlu mondial, în 1979, la Fort Worth. Toto acolo a devenit campioană mondială la sărituri. A devenit vicecampioană olimpică, tot cu echipa, la JO „cu cântec”, din 1980, de la Moscova. Ea a dezvăluit, în exclusivitate pentru Playsport, din culisele vieții la echipa în fruntea căreia strălucea Nadia Comăneci, în perioada antrenorilor Bela și Marta Karolyi.

Fosta colegă a Nadiei Comăneci a dezvăluit totul

Fosta colegă a Nadiei Comăneci a dezvăluit totul. Dumitrița Turner, actualmente Beck, a fost una dintre componentele uneia dintre echipele de neuitat ale gimnasticii feminine române. Născută la Onești, ca și Nadia, dar cu 3 ani mai mică decât „Zeița de la Montreal”, Turner a cunoscut din interior realitatea vieții la lotul olimpic de la Deva condus pe atunci de cuplul Bela și Marta Karolyi.

Ea a antrenat, după 1990, în Austria, apoi în Guatemala, unde și-a cunoscut și soțul. Alături de acesta a trăit, după aceea, peste două decenii în Australia, de unde s-a întors pentru a se stabili în localitatea 23 August, pe drumul ce leagă Constanța de Mangalia. Dumitrița Turner a rememorat, pentru Playsport, printre altele, metodele brutale pe care soții Karolyi le foloseau în pregătirea micilor gimnaste.

 „Ce a pățit a fost o grosolănie”

Fosta colegă a Nadiei Comăneci a avut bafta de a nu suferi abuzuri fizice din partyea soților Karolyi. Și aceasta pentru că tatăl ei i-a avertizat pe antrenori asupra acestui lucru, încă din start. Dar nu a scăpat de abuzurile verbale, de presiunea psihică pe care aceștia o imprimau. Însă a fost și martoră la bătăile primite de alte colege din lot.

Abuzuri verbale cu nemiluita! Nu numai ”vacă grasă”, ”c…r de vădană” și altele din astea. Chestii mult mai profunde, care ți se înfigeau în inimă.

Multe! Foarte multe episoade! Când Eberle nu reușea la antrenamente să facă exact ce-i cerea Bela, intra în panică și nu-i mai ieșea nimic. Era parcă înghețată, săraca! Se bloca. Și încasa niște bătăi grave! Grave de tot! Treaba cu capul în bârnă era, într-adevăr, apanajul Martei.

Bela venea cu palmele alea cât o lopată și când altoia una după ceafă, îți zburau creierii! M-a ajutat Dumnezeu să nu cunosc personal durerea de la loviturile lui Bela și Marta, dar era îngrozitor ce vedeam în jurul meu, la colege”, a mărturisit Dumitrița Turner, conform playsport.ro.

În 1979 a făcut parte din echipa care a câștigat prima medalie de aur la Mondiale din istoria gimnasticii românești. Și a cucerit și titlul mondial la sărituri. Dar, în 1980, n-au putut obține decât argintul olimpic, la JO de la Moscova. Acolo s-a petrecut și una dintre întâmplările urâte ale gimnasticii mondiale.

Nadia Comăneci a fost furată de aurul la individual compus, în favoarea rusoaicei Elena Davîdova. Mai bine de o jumătate de oră a durat deliberarea juriului pentru acordarea notei Nadiei pentru evoluția de la ultimul aparat.

Era aproape imposibil să-i bați pe sovietici acasă la ei. N-am avut nicio șansă pe echipe. Dar ce a pățit Nadia la individual compus a fost o grosolănie. Au așteptat jumătate de oră pentru nota ei la bârnă ca să fie sub Davîdova, iar de pe margine, cât timp a durat acel circ, simțeam cum se pregătește un furt. A învins politica!”, a povestit fosta campioană mondială.

„Nadia a fost colega noastră de suferință”

În privința Nadiei Comăneci, Dumitrița Turner a mărturisit că era foarte prietenoasă și lipsită de aroganță în ciuda faimei de care deja se bucura. Nadia a fost, la rândul ei, printre puținele gimnaste care au scăpat de corecțiile fizice și abuzurile verbale ale soților Karolyi.

Bătaie nici vorbă, mai ales că își căpătase alt statut după triumful de la Montreal din 1976. O muncea foarte mult, dar cam dispăruseră și apelativele la adresa ei de tipul ”idioată”, ”vacă grasă”. Discutau altfel cu ea, văzând că se leagă multe rezultate și fără să o trateze cu duritate.

Dar Nadia a fost colega noastră de suferință. Am împărțit aceeași bucată de pâine. Niciodată o fată arogantă, superioară, ci foarte prietenoasă. Ne-am întâlnit ultima dată la Cluj, la Europenele de gimnastică.

Ne-am pupat, ne-am îmbrățișat, că nu ne mai văzusem de un car de ani. Era acolo și mama ei. A fost frumos, ne-am întins la povești. Îi urez multă sănătate la împlinirea vârstei de 60 de ani și să ne reauzim cu bine!”, a adăugat Dumitrița Turner în interviul acordat Playsport.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI