Nadia Comăneci a primit un cadou senzațional. Nici ea nu se aștepta la asta
În urmă cu 45 de ani, la Montreal, în Canada, Nadia Comăneci devenea prima gimnastă care primea nota 10. În 1976, la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal, Nadia făcea istorie în gimnastica mondială. Pentru a sărbătorii momentul patru artiști au confecționat un cadou inedit. Acesta a fost creat pintr-o nouă tehnologie, intitulată NFT, și reprezintă un colier cu toate cele 10 mișcări realizate de Nadia la Montreal.
Nadia Comăneci la 45 de ani de la prima notă de zece
Pe 18 iunie 1976, la Montreal, Nadia Comăneci a atins perfecțiunea și a încununat o epocă de aur pentru gimnastica mondială. După un parcurs perfect Nadia avea să primească prima notă zece din istoria gimnasticii de până atunci. Înainte de 1976, niciun sportiv nu primise vreodată un scor perfect la niciun eveniment olimpic de gimnastică.
Nadia Comaneci, în vârstă de 14 ani, a uimit judecătorii din Montreal până la punctul în care nu s-au putut abține să nu-i dea un 10 perfect. La Jocurile Olimpice din Canada, Comăneci a câștigat trei medalii de aur, o argint și o bronz.
„Nadia a fost un moment unic în istoria gimnasticii. Era visată a gimnasticii a fost închisă cu ea. Au urmat doar mici capodopere tehnice cărora le lipsea farmecul inegalabil al fetei din Onești.”, așa a caracterizat-o Ioan Chirilă pe Nadia Comâneci, în cartea cu același titlu.
Nadia Comăneci, în vârstă de 60 de ani, locuiește în prezent în SUA, dar vizitează România de mai multe ori pe an. Este căsătorită cu fostul gimnast Bart Conner, și au un fiu.
Nadia primește un cadou inedit, marcând 45 de ani de la nota perfectă
La 45 de ani de la performanța de neegalat, Nadia Comăneci a primit un cadou inedit. Este vorba de un colier virtual, o premieră mondială. Acest cadou unic a fost lansat în România și acordat Nadiei Comăneci, la 45 de ani după primul „zece perfect” din istoria gimnasticii. În spatele acestui cadou inedit stau patru artiști, designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Țenu, artistul vizual Andrei Cozlac și specialistul IT Andrei Dănilă. Cei patru au prezentat joi, 3 iunie 2021, în cadrul unei festivități organizate la Iași, un colier NFT unic.
„Colierul NFT, format din zece piese, simbolizează acel „Perfect 10” al Nadiei din 1976 Montreal. Bijuteria virtuală, imposibil de copiat, originalitatea ei fiind garantată de noua certificare NFT, i-a fost acordată Nadiei Comăneci joi, 3 iunie 2021, ca semn de apreciere pentru performanța ei de acum aproape jumătate de secol.”, se spune în comunicatul oficial.
Ineditul cadou a fost lansat la Iași, în cadrul evenimentului intitulat „Romanian Creative Week”, desfășurat în perioada 2-6 iunie 2021. Nadia Comăneci, deși nu se află în România, le-a transmis un mesaj celor patru ccreatori ai colierului NFT.
„Salutări de departe, din Oklahoma. Cu regretul că nu sunt la Iași, împreună cu cei patru artiști de creație ai Săptămânii Creației Române, Irina, Vlad și cei doi Andrei, mă bucur să văd că performanțele mele de acum 45 de ani inspiră încă tânăra generație. Mi-a plăcut ideea unei noi acțiuni de pionierat. De data aceasta la intersecția dintre performanța sportivă și tehnologie.
18 iulie marchează 45 de ani de la primul scor istoric de 10, obținut la barurile inegale. Și colierul virtual, „The Perfect Ten”, cu povestea din jurul său, este dovada că excelența este posibilă. Aștept cu nerăbdare lansarea acestor NFT-uri pe platforma OpenSea și să sărbătorim împreună o nouă poveste de succes. Vă trimit îmbrățișări. ”, a fost mesajul transmis de Nadia Comăneci.
NFT câștigă notorietate în ultima vreme
Tehnologia folosită de cei patru, NFT, este un activ digital care reprezintă obiecte din lumea reală precum artă, muzică, articole din jocuri și videoclipuri. Acestea sunt cumpărate și vândute online, frecvent cu criptomonede și sunt, în general, codificate cu același software de bază ca multe criptomonede.
Tehnologia NFT există din 2014, dar câștigă notorietate acum. NFT a devenit un mod din ce în ce mai popular de a cumpăra și vinde opere de artă digitale. Începând cu noiembrie 2017, s-au cheltuit 174 de milioane de dolari pe NFT-uri. Acest lucru contrastează puternic cu majoritatea creațiilor digitale, care sunt aproape întotdeauna infinite în aprovizionare.
Dar multe NFT-uri, cel puțin în aceste timpuri, au fost creații digitale care există deja într-o anumită formă în altă parte. De exemplu acestea sunt clipuri video din jocuri NBA sau versiuni securizate ale artei digitale care plutesc deja pe Instagram. NFT-urile există pe un blockchain, care este un registru public distribuit care înregistrează tranzacțiile. Blockchain-ul este un proces de bază care face posibile criptomonedele.
În mod specific, NFT-urile sunt de obicei deținute pe blockchain-ul Ethereum, deși și alte blockchains le susțin. Un NFT este creat din obiecte digitale care reprezintă atât articole tangibile cât și necorporale, inclusiv:
• Artă
• GIF-uri
• Videoclipuri și evenimente sportive
• Obiecte de colecție
• Avataruri virtuale și skin-uri de jocuri video
• Adidași de designer
• Muzică
Chiar și tweet-urile contează. Cofondatorul Twitter, Jack Dorsey, a vândut primul său tweet vreodată ca NFT pentru peste 2,9 milioane de dolari. În esență, NFT-urile sunt ca articolele de colecție fizică, dar digitale. Deci, în loc să obțină o pictură în ulei reală care să atârne pe perete, cumpărătorul primește în schimb un fișier digital.