N-ai mai gustat niciodată un desert așa bun: prăjitură cu foi de bezea și nuci
Această rețetă de prăjitură cu foi de bezea și nuci este o rețetă foarte veche, pe care mamele noastre o preparau cu drag. Este o rețetă pe gustul tuturor și preferata copiilor. Pregătirea acesteia astăzi, ne va duce cu gândul la copilăriei. Iată rețeta de desert cum nu ai mai gustat niciodată mai bun, pe de site-ul bucătăraș.ro
N-ai mai gustat niciodată un desert așa bun: prăjitură cu foi de bezea și nuci
Ingredientele de care este nevoie pentru a prepara acest desert care este atât de bun, sunt următoarele:
Pentru prepararea foilor sunt necesare următoarele:
- 10 albușuri
- 300 g zahăr
- zeama de lămâie
- 300 g nuci măcinate
Pentru prepararea cremei sunt necesare următoarele:
- 10 gălbenușuri
- 180 g zahăr
- 4 linguri lapte
- 50 g ciocolată
- 250 g unt.
Modul de preparare a prăjiturii cu foi de bezea și nucă
Pentru început, într-un bol curat se mixează doar albușurile, până se țin de paletele mixerului. Apoi se adaugă zahărul și zeama de lămâie, puțin câte puțin și se mixează în continuare, până se topește zahărul și rezultă o bezea tare.
În compoziția obținută se adaugă nucă măcinată și se încorporează ușor, cu ajutorul unei spatule. Din amestecul obținut se coc 5 – 6 foi, astfel se va încerca să se împartă compoziția în părți cât mai egale, pentru ca foile să fie cam de aceeași grosime și să fie cât mai egale.
Modul de coacere a foilor de bezea
Aceste foi se coc pe dosul tăvii, pe care se așează hârtie de copt și pe aceasta se întinde aluatul foarte bine, până la obținerea unei foi. Cuptorul se încălzește în prealabil, iar după ce se bagă la cuptor foile se țin cam 10 – 15 minute, până încep să se rumenească pe margini. Se procedează la fel și cu restul foilor.
Foile se vor dezlipi de pe hârtia de copt, imediat ce au fost scoate din cuptor, cât încă sunt fierbinți. Nu se lasă să se răcească, pentru că se vor dezlipi mai greu. Foile se vor dezlipi cu mare atenție, deoarece sunt foarte crocante și se pot rupe. Ele se țin suprapuse, cu hârtie de copt între ele. În timp ce foile se răcesc, se face crema.
Modul de preparare al cremei
Se freacă gălbenușurile cu zahărul până își dublează volumul și se deschid la culoare. Se adaugă laptele și se pune totul pe baie de aburi. Se bat în continuare până se îngroașă. Se adaugă ciocolata și se ia de pe foc. Se freacă spumă untul și se adaugă treptat peste el, crema răcită. Se omogenizează bine. Crema obținută de folosește la umplerea foilor.
După ansamblare, se va da la rece până a doua zi, timp în care foile se vor înmuia. Apoi se poate porționa și servi.