Este doliu în muzica românească, după ce una dintre cele mai mari compozitoare din România s-a stins din viață. Este vorba despre Carmen Petra Basacopol, care a plecat dintre noi la venerabila vârstă de 97 de ani. Marea doamnă a muzicii a reprezentat cu mândrie „generația de aur”.
Lumea artiștilor din România este în doliu, după ce a mai pierdut o mare stea. Celebra compozitoare Carmen Petra Basacopol, una dintre marile artiste ale Generației de aur, ne-a părăsit în mod tragic la venerabila vârstă de 97 de ani.
Din primele informații, decesul ar fi survenit din cauze naturale, având în vedere vârsta înaintată. Familia nu a vorbit despre marea tragedie, pentru că pierderea a fost mult prea grea pentru toți cei care au cunoscut-o,
Marea doamnă a muzicii românești a fost condusă pe ultimul drum astăzi. La înmormântare au participat o mulțime de colegi de breaslă, cei dragi și oamenii care au iubit-o pentru talentul și farmecul cu care a venit, ani la rând, pe scenă.
Operele sale cuprind o gamă largă de genuri muzicale, cu o predilecție evidentă pentru compoziții de concert instrumentale, cum ar fi concerte pentru vioară, violoncel, pian, flaut și harpă.
De asemenea, a creat peste 200 de lieduri, opere precum „Apostol Bologa” și „Inimă de copil,” și a contribuit la muzica pentru balet, inclusiv lucrări precum „Miorița,” „Cei șapte corbi,” „Ciuleandra,” și „Fata mării.”
Află și: Doliu pentru Federația Română de Tenis și Simona Halep. S-a stins în urmă cu puțin timp
De-a lungul timpului, Carmen Petra Basacopol a primit mai multe distincții importante pentru cariera sa impresionantă, pentru comoara culturală pe care a lăsat-o țării noastre. Astfel, a primit Mențiune la Concursul Internațional de la București (1953), Premiu la Concursul Internațional al Tineretului de la Varșovia (1955).
De altfel, a primit și Diploma de Onoare la Concursul Internațional de Compoziție de la Mannheim/Ludwigshafen (1961), Ordinul Meritul Cultural cls. IV (1969), Premiul Uniunii Compozitorilor (1974, 1979, 1999, 2003), Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2004).
Marea compozitoare a Generației de aur a mai primit și premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor pentru întreaga activitate pe anul 2017, precum și Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în anul 2020. De ceva timp s-a retras din viața publică, dar a rămas în memoria tuturor drept un artist consacrat.
Carmen Petra Basacopol a avut o viață de poveste, despre care a vorbit deschis ori de câte ori a avut ocazia. A avut ocazia să trăiască o frumoasă iubire alături de Alexandru Basacopol, de care doar moartea a despărțit-o.
În cadrul unui interviu din anul 2018, soțul compozitoarei a explicat ce înseamnă, de fapt, numele lor de familie și de ce este acesta atât de special. Regretatul medic a dezvăluit că „Basacopol” este un nume grecesc, pe care l-a purtat mereu cu mândrie.
În plus, avea și o semnificație aparte, venind din partea tatălui său, care a fost ofițer activ în armata regală.
„E un nume grecesc… Basacopol, Constantinopol… Pol înseamnă oraș, Constantinopol – orașul Constantin… Străbunicul a fost grec, dar eu sunt a treia, a patra generație născută aici. Mi-a mai rămas numai aerul de grec.
Tatăl meu a fost ofițer activ în armata regală. Mama a fost româncă. Din Roman, acolo unde am copilărit și eu. Tatăl, din București”, spunea, cu drag, soțul artistei pentru Revista Tango.
Alexandru și Carmen Basacopol au avut o iubire puternică, încercată greu de multe ori. Cu toate acestea, au rămas împreună și au luptat din răsputeri pentru familia pe care au reușit să o întemeieze.