Muzica pe care plantele tale o iubesc. Le ajută să crească mari și sănătoase

Muzica pe care plantele tale o iubesc. Le ajută să crească mari și sănătoase
Muzica pe care o asculți acasă poate afecta modul în care cresc plantele tale

Fiecare dintre noi avem plante de interior. Și poate ați auzit sau nu, că plantele noastre de interior sunt puțin mai sensibile decât am crezut. Mulți dintre noi sunt mai îngrijorați de udarea excesivă a prietenilor noștri. Dar, se pare că melodiile pe care le ascultăm acasă ar putea avea un impact mai mare decât credem asupra creșterii acestor plante. Unele dintre ele chiar cresc mai bine cu un anume tip de muzică.

Muzica pe care o asculți acasă poate afecta modul în care cresc plantele tale

În urma unor studii îndelungate, specialiștii spun că plantele se bucură de energia pe care o produce o anumită muzică. Muzica le poate ajuta să crească. Plantele prosperă atunci când ascultă muzică între 115 Hz și 250 Hz, deoarece vibrațiile emise de această muzică imită sunetele similare din natură.

Plantelor nu le place să fie expuse la muzică mai mult de una până la trei ore pe zi. Jazzul și muzica clasică par a fi muzica preferată pentru stimularea maximă a plantelor. Unele sunete pot face ca stomatele plantelor să rămână deschise mai mult timp, porii minusculi care acționează ca niște plămâni la plante, ceea ce înseamnă că acestea absorb mai mult aer și cresc mai repede.

Teoria conform căreia plantele pot asculta muzică este susținută de un studiu realizat în 2017 de Universitatea din Australia. Studiul a constatat că plantele au dezvoltat simțuri care le permit să detecteze și să răspundă la sunete pentru a găsi apă.

Altfel spus, plantele pot simți vibrațiile sonore ale apei curgătoare care se mișcă prin țevi. Iar dacă sunt afară pot simți prin sol și își vor muta rădăcinile spre sunete.

Plantele expuse la o notă de Fa timp de 8 ore, mor

Un studiu realizat în 1973 de studenta Dorothy Rallack de la Temple Buell College din Colorado a constatat că plantele expuse la o notă de Fa timp de 8 ore la rând au murit în decurs de două săptămâni, în timp ce plantele expuse la o notă similară timp de doar trei ore la rând au fost mult mai sănătoase decât plantele care nu au fost expuse deloc la sunet. Ulterior, ea și-a publicat descoperirile în cartea „The Sound of Music and Plants.”

Un nou studiu a fost realizat în 2018 de Ikea. Acesta a constatat că o plantă care primește complimente va crește sănătoasă și puternică. De cealaltă parte, o plantă care este intimidată se face maro și moare.

Așadar, în cazul în care plantele tale mor fără niciun motiv întemeiat, poate că este timpul să pui pe pauză muzica techno și să asculți niște jazz clasic, dar numai pentru câteva ore.

Muzica și creșterea plantelor, un alt punct de vedere

Cercetătorii de la Universitatea din California nu se grăbesc să tragă concluzii cu privire la efectele muzicii asupra creșterii plantelor.

Aceștia spun că, până în prezent, nu există dovezi științifice concludente că difuzarea de muzică pentru plante le ajută să crească, conform GardeningKnowHow.

Americanii spun că sunt necesare mai multe teste științifice. Un control riguros asupra unor factori precum lumina, apa și compoziția solului. În mod interesant, ei sugerează că plantele expuse la muzică ar putea prospera pentru că primesc îngrijire de nivel înalt și o atenție specială din partea celor care le îngrijesc.