Multiple intervenții ale salvamontiștilor din România, în doar 24 de ore. 109 persoane au fost recuperate din zonele montane

Multiple intervenții ale salvamontiștilor din România, în doar 24 de ore. 109 persoane au fost recuperate din zonele montane
Peste 100 de persoane salvate de salvamontiști în 24 de ore

Salvamontiștii din România au salvat 109 persoane din zonele montante, în cursul zilei de duminică. În această zi au fost efectuate 102 apeluri de urgență prin care se solicită intervenția de urgență a salvamontiștilor, potrivit Dispeceratului Național Salvamont.

„Încă o zi de foc pentru salvamontiști”

Doar în ultimele 24 de ore, salvamontiștii din România au fost solicitați să intervină la un număr mare de evenimente montante. Din cele 109 persoane salvate, 41 au fost predate echipajelor SMURD sau ambulanțelor, apoi transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

„Încă o zi de foc pentru salvamontiştii din întreaga ţară, solicitaţi să intervină la un număr foarte mare de evenimente montane. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont, s-au primit 102 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor”, au arătat, luni dimineaţă, reprezentanţii Salvamont România.

Cele mai multe apelor au fost primite de către Salvamont Sibiu, în număr de 14, apoi Salvamont Brașov, cu 11 apeluri de urgență efectuate, urmat de Salvamont Sinaia, cu 10 apeluri. Totodată, 33 de apeluri, din cele 102, au fost efectuate pentru a solicita sfaturi și informații despre domeniile schiabile și traseele turistice din diferite zone.

„În cazul acestor intervenţii au fost salvate 109 persoane, dintre acestea 41 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital”, au precizat salvamontiştii.

Turist rătăcit pe Platoul Bucegi

La mijlocul lunii ianuarie, zeci de salvamontiști din Sinaia au intervenit pentru a găsit o persoană care s-a rătăcit pe Platoul Bucegi. Misiunea de salvare a fost una extrem de grea, întrucât vântul bătea cu peste 100 km/h, iar vizibilitatea era aproape zero. Este vorba despre un bărbat, care a fost găsit după câteva ore de căutări.

Marian Panait, City managerul Primăriei Sinaia, a declarat pentru Agerpres, că bărbatul rătăcit pe munte deține o cabană, iar la un moment dat a plecat spre casă cu snowmobilul, însă din cauza vântului și vizibilității scăzute, nu a mai știut pe ce drum se află. Acesta s-a adăpostit și le-a dat salvamontiștilor coordonatele sale.

„Mobilizarea exemplară a salvamontiștilor, distribuția corectă și acționarea rapidă în zona de căutare au permis găsirea persoanei rătăcite”, transmite Salvamont România

Bărbatul a fost afectat de temperaturile negative, însă viața sa nu este pusă în pericol. A fost dus de către salvamontiști la cabana Diham, iar apoi a fost transportat în siguranță, după ce vremea a permis acest lucru, către Sinaia.