Mulți români fac această greșeală și strică vinul. Nu-l depozita în aceste vase! Cinci sfaturi de la viticultori

de: Mariana Olteanu
18 09. 2023

Românii au început să prepare deja vinul. Cei care nu vor să dea greș cu acesta ar trebui să țină cont de o serie de sfaturi. Spre exemplu, foarte puțini știu în ce tip de vas ar trebui depozitat vinul. Iată ce spun experții!

În ce vase nu ar trebui depozitat vinul?

Există anumite vase și unelte care pot strica vinul. Specialiștii atrag atenția și susțin că este indicat să evităm folosirea vaselor și uneltelor din fier brut. În caz contrar, există riscul ca vinul să se strice.

„În mod normal, un vin dobândeşte din struguri undeva între 2-3 miligrame de fier per litru. Din diferite contaminări – praf, vase, unelte folosite la fabricaţie – poate ajunge până la 5-6 miligrame per litru, pragul până la care nu va afecta în mod semnificativ vinul.

De la aceste valori în sus, însă, poate să apară aşa-numita casare ferică, boală a vinului care se manifestă prin aspect lăptos, tulbure, al soiurilor din struguri albi, sau prin înnegrirea lichidului în cazul celor roşii”, ne explică inginerul Dumitru Toma cum stă treaba.

Citește și: De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în vin. Toți românii trebuie să știe asta

Cum putem preveni casarea vinului?

Micile greșeli pe care le fac românii pot conduce la casarea ferică a vinului. Practic, gustul acestuia se poate altera. Însă, dacă evităm folosirea unor obiecte de fier putem evita astfel de incidente.

Citește și: Cât vin beau, de fapt, românii: pe ce loc suntem în Europa la producție

Tratament pentru casarea vinului

Însă, dacă ați scăpat casarea în butoi, e bine să ştiţi că există câteva tratamente. Specialiștii atrag atenția și susțin că vinul nu va avea un gust perfect, însă, va putea fi salvat într-o oarecare proporție.

„La vinul predispus la casare – se poate determina asta ţinând câteva zeci de mililitri într-un vas descoperit, timp de câteva ore – se poate atenua fenomenul cu un adaos de 2-3 grame tărâţe de grâu la litru. Se amestecă de 3-4 ori pe zi timp de o săptămână, apoi vinul se lasă să se aşeze şi trage într-un alt vas. Este suficient pentru a elimina 6-8 miligrame de fier per litru. Se mai poate folosi, cu acelaşi rezultat, şi sare de lămâie, în doză de 0,5 grame la litru”, spune inginerul Toma.

De asemenea, există și anumite substanțe chimice. Însă, dacă apelăm la ajutorul acestora ar trebui să fim foarte atenți la cantitate. Este recomandat ca acest proces să se facă alături de un specialist.

Citește și: Vinul românesc, mai profitabil ca niciodată: sumele care îți arată că românii sunt foarte buni la asta