Un studiu efectuat de oamenii de știință arată că hârtia igienică poate fi un adevărat pericol pentru sănătate. În urma unor analize a apelor uzate din întreaga lume, s-a ajuns la concluzia că acest produs de igienă este o sursă majoră de PFAS, un grup de substanțe chimice persistente în mediu și care sunt dăunătoare pentru sănătate.
Un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea din Florida a constatat că toată hârtia igienică ce se utilizează la nivel mondial conține PFAS (substanțe perfluoroalchilice și polifluoroalchilice). Acestea sunt cunoscute și sub numele de ”substanțe chimice permanente” sau ”substanțe chimice pentru totdeauna”.
PFAS sunt aproximativ 14.000 de substanțe chimice folosite mod obișnuit pentru a face mii de produse de consum rezistente la apă, pete și căldură. Poartă acest nume deoarece nu se descompun în mod natural și, în timp, pot duce la apariţia mai multor probleme de sănătate, printre care cancer, colesterol, tulburări autoimune sau boli hepatice.
Din cercetare a reieșit că deșeurile aruncate în toalete și trimise la stațiile de epurare a apelor uzate au șanse mari de a fi responsabile de o sursă majoră de contaminare a apei.
”Hârtia igienică ar trebui să fie considerată ca o sursă potențial importantă de PFAS care intră în sistemele de tratare a apelor uzate”, au scris autorii studiului, potrivit The Guardian.
Citește și: Trucul pentru ca hârtia igienică să nu se mai consume atât de repede. E genial, vei face și tu la fel
De asemenea, studiul a arătat că mărcile care foloseau hârtie reciclată aveau la fel de mulți PFAS ca și cele care nu foloseau hârtie reciclată și este posibil ca PFAS din hârtia igienică să nu poată fi evitați, a spus Jake Thompson, autorul principal al studiului și student absolvent la Universitatea din Florida.
Așadar, atunci când vine vorba de acest produs, mulți aleg hârtia în funcţie de miros şi grosime, dar specialiştii atrag atenţia că este greșit. Deşi nu este cea mai plăcută ca şi aspect, cel mai indicat ar fi să optezi pentru hârtia igienică nealbită.
Studiul a analizat 21 de mărci cunoscute de hârtie igienică din America de Nord, Cetrală și de Sud, Europa de Vest și Africa dar nu a menționat numele brandurilor.
Citește și: Adio, hârtie igienică în România?! Inovația care poate schimba tot ce știam până acum